Pensaat ja köynnökset

Lehtipensaan istutusleikkaus

Havukasveja sekä ainavihantia lehtipensaita, kuten alppiruusuja, ei leikata istutuksen yhteydessä. Sen sijaan kesävihannat lehtipensaat on yleensä syytä leikata.

Paljasjuuriset pensaiden taimet leikataan aina istutettaessa, mutta myös niukasti haaroittuneet astiataimet kannattaa leikata, jotta ne haarautuvat paremmin ja kehittyvät tuuheiksi alhaalta saakka. Loppukesällä ja syksyllä istutetut taimet leikataan vasta seuraavana keväänä.

Vahvimmat oksat katkaistaan 10-20 sentin korkeudelta maan pinnasta tai ylimmästä haarautumiskohdasta. Kovin heikot sekä vioittuneet oksat poistetaan kokonaan. Kukin oksa leikataan noin sentti terveen silmun yläpuolelta. Jäljelle jääneet ylimmät silmut puhkeavat kasvuun, jolloin pensaaseen syntyy uusia haaroja.

Koristepensaat istutetaan riittävän syvään, peruslannoitettuun ja -kalkittuun kasvualustaan. Pienien pensaiden alustan tulee olla vähintään 40 cm syvä, isommille ja runsaasti ravinteita vaativille lajeille tehdään noin 60 cm syvä kasvualusta.

Köynnösten leikkaus

Köynnökset istutetaan hieman vinoon seinää kohden ja vähintään 50 senttiä syvään multakerrokseen. Etäisyyden seinään tulisi olla vähintään 30 cm, mieluummin 50 cm. useimmat köynnökset tulevat entiseen kasvusyvyyteensä, mutta kuvan köynnösruusun muhkurana erottuva jalonnuskohta tulee noin 15 cm maanpinnan alle. Myös isokukkaiset jalokärhöt istutetaan yhtä syvälle.

Runsaasti haaroittuneita astiataimia ei tarvitse leikata istutettaessa. Jos taas köynnöksessä on vähän versoja, ne katkaistaan noin 30 sentin korkeudelta maanpinnasta haaroittumisen edistämiseksi. Syksyllä istutetut taimet leikataan varhain seuraavana keväänä.

Täysikasvuisten puuvartisten köynnösten leikkaaminen rajoittuu yleensä tiheän kasvuston harventamiseen, jolloin poistetaan vanhimpia sekä kuolleita ja vioittuneita versoja. Joskus on tarpeen nuorentaa kasvusto alasleikkaamalla, jolloin jokainen verso katkaistaan 20-30 cm maanpinnan yläpuolelta. Alasleikkauksen sietävät parhaiten kelasköynnös, piippuköynnös ja villiviinit.

Köynnökset leikataan pääsääntöisesti varhain keväällä lepotilaisina eli ennen silmujen avautumista. Runsaasti keväällä mahlaa vuotavat viiniköynnökset (ei villiviinit) ja laikkuköynnös voidaan leikata loppukesällä. Kuolleet ja sairaat versot voi poistaa milloin tahansa.

Teksti: Ella Räty.

Pihlaja-angervo (Sorbaria sorbifolia) syysväreissä.

Lehtipensaan istutusleikkaus

Köynnöksen istutusleikkaus

Piirrokset: Ella Räty.

Lue lisää aiheesta

Ei kuvaa
Koristepensaista osa on helppohoitoisia, kestäviä ja terveitä.
Ei kuvaa
Koristepensaat on syytä valita kasvupaikan olosuhteiden mukaisesti.
Ei kuvaa
Monet koristepensaista ovat suhteellisen kaikkiruokaisia, eli ne eivät ole vaativia kasvupaikan o
Ei kuvaa
Osa pensaista vaatii varjoisan kasvupaikan menestyäkseen hyvin.
Ei kuvaa
Useimpien köynnösten hoito on vaivatonta, kun perusasiat ovat kunnossa.
Ei kuvaa
Pensasaita on yksi keino rajata tontti ja luoda näkösuojaa.
Ei kuvaa
Maanpeitekasvit sopivat paikkoihin, joissa halutaan nurmikon sijasta käyttää muita vaihtoehtoja.