Helppoja koristepensaita

Koristepensaista osa on helppohoitoisia, kestäviä ja terveitä. Osa kukkii näyttävästi, osalla on kaunis lehdistö ja osalla on viehättävä kasvutapa.

Tässä esitellään lyhyesti muutamia peruslajeja.

Norjanangervo, Spiraea ´Grefsheim´

Norjanangervo kukkii runsaasti ja se menestyy suurimmassa osassa Suomea. Kaartuvat oksat peittyvät keväisin valkoisiin kukkiin. Norjanangervo on helppohoitoinen, terve ja vaatimaton kasvi. Se suosii kuohkeaa multamaata ja aurinkoista kasvupaikkaa. Norjananagero soveltuu myös matalaksi aidanteeksi. Pensas nuorennetaan leikkaamalla vanhimpia versoja, kestää tarvittaessa myös alasleikkauksen.

Keijuangervo, Spiraea japonica ´Little Princess´

Vaaleanpunakukkainen, pallomaisesti kasvava keijuangervo viihtyy valoisilla kasvupaikoilla aina pohjoista Suomea myöten. Tiheän kasvutapansa takia kasvi yleensä tukahduttaa rikkakasvit. Pensasto voi leikata tarvittaessa vuosittain kukintaa menettämättä, koska kukat kehittyvät kasvukauden aikana kasvaviin versoihin. Kukinta on paahteisilla paikoilla vaalea, puolivarjossa hehkeämpi. Kasvi leviää melko hitaasti.

Rinneangervo, Spiraea densiflora

Rinneangervo on kasvutavaltaan matala ja tiheä. Se menestyy jopa koivun alla, siis paahteisillakin ja kuivilla paikoilla. Kasvi kestää vuosittaista leikkausta sekä lumikuormaa. Punertavat kukat avautuvat juhannuksen tienoilla saman vuoden versoihin. Pensaasta kasvaa noin metrin korkea ja 1,5 metriä leveä juuriversojen avulla.

Tuoksuvatukka, Rubus odoratus

Rehevästi ja nopeasti kasvava tuoksuvatukka on hyvä aidanne- ja suojapensas. Se viihtyy parhaiten ravinteikkassa kasvualustassa ja puolivarjossa, tosin se menee myös auringossa. Paksut versot eivät kestä lumikuormaa. Sitä ei kannata istuttaa tienreunaan tai räystään alle. Lehdet ovat kooltaan jopa 25 senttiä. Punertavat kukat avautuvat kesä-heinäkuun vaihteessa. Kukkineet versot voi poistaa seuraavan keväänä maata myöten. Kasvi kestää alasleikkauksen, mutta kasvi kukkii vasta toisena vuonna.

Pihasyreeni, Syringa vulgaris

Pihasyreeni on perinteinen, runsaasti juhannuksen tienoilla kukkiva koristepensas. Kukinta tuoksuu. Kasvi on pitkäikäinen ja vaatimaton kasvupaikan suhteen. Isokokoinen, 3-4 metriä korkeaksi kasvava pensas soveltuu myös yksittäiskasviksi sekä aidanteeksi. Kasvi kestää tuulta ja kuivuutta syvän juuristonsa takia. Parhaiten kasvi viihtyy kuitenkin multavassa, tuoreessa maassa, kukinta on parhaimmillaan aurinkoisella paikalla. Syreenejä leikataan harvoin. Kukkasilmut sijaitsevat vanhojen versojen päissä. Pensaita nuorennetaan mieluiten poistamalla yksittäisiä vanhoja versoja.

Kuvat Ella Räty