Puurakenteet

Kestopuun käsittely

Kestopuu on painekyllästettyä puuta, jossa puunsuoja-aine  on tunkeutunut laholle alttiin pintapuun läpi sydänpuuhun asti. Kestopuun ikä on tästä syystä moninkertainen tavalliseen puuhun verrattuna.

Kestopuulle ominaisen vihreän värin voi peittää maalilla. Maalaukseen soveltuvat ulkokäyttöön tarkoitetut öljy- ja lateksimaalit sekä peittävät puunsuoja-aineet. Kuultavia puunsuoja-aineita voi käyttää, jos haluaa puun sydänkuvion näkyvän.

Käsittelemätön kestopuun vihreä haalistuu vähitellen. Pinnan voi käsitellä puuöljyllä.

Painekyllästetyn puutavaran käsittely

Painekyllästyksessä liuos imeytyy ylipainekäsittelyssä pintapuuhun, ei sydänpuuhun asti. Painekyllästetyn puutavara jaotellaan eri kestävyysluokkiin. A-luokan kyllästettyä puutavaraa on käytettävä maa- ja vesirakenteissa sekä säille alttiissa ulkorakenteissa. AB-luokan kyllästettyä puuta käytetään maan yläpuolisissa rakenteissa.

Kyllästettyä, kosteaa puuta ei pintakäsitellä. Kyllästetyn puutavaran kuivuminen kestää kesälläkin usein vähintään kuukauden.

Kuivana maalattu puupinta kestää pitkään kunnossa.

Lehtikuusen käsittely

Lehtikuusen lahonkestävyys pohjautuu suureen sydänpuuosuuteen (n. 80 %). Puuaines on hyvin tiheää.

Lehtikuusi soveltuu painekyllästetyn puutavaran sijaan, esimerkiksi erinomaisesti terasseihin.

Lehtikuusen pintakäsittelyksi riittää puuöljy, ulkona pellavaöljy tai puunsuoja-aine. Ensimmäisen vuosi annetaan olla ilman käsittelyä. Jos pitää harmaantuneesta puusta, käsittelemätön lehtikuusi harmaantuu noin vuodessa.

Lämpöpuun käsittely

Lämpöpuu saadaan aikaan kuivattamalla puu kovassa paineessa. Puuaines muuttuu, sen väri tummuu, lahonkesto ja säänkesto paranevat, pintakovuus lisääntyy ja kosteuseläminen vähenee. Toisaalta taivutuslujuus alenee ja halkaisulujuus heikkenee.

Lämpöpuun kosteuseläminen on vähäistä. Sen takia pinta voidaan maalata, lakata, vahata tai käsitellä öljyllä. Maalikalvo kestää pitkään halkeilemattomana.

Lämpöpuu ei kestä jatkuvaa kosteutta. Sitä voidaan käyttää betonipinnan päällä, samoin vettä läpäisevän sorapinnan päällä.

Puuterassi on helppo pitää puhtaana. Yleensä harjaus riittää. 

Kuva Teija Tuisku.

Lue lisää aiheesta

Ei kuvaa
Tikkurilalla on monipuoliset maalausohjeet nettisivuilla.