Valaistussuunnittelu

Valaistussuunnittelun periaatteita

Ulkovalaistusta suunniteltaessa on syytä kiinnittää huomiota valon määrään. Liian voimakas valo häikäisee sisälle, toisaalta sisätilan valaistus vahvistaa pihan valaistusta.

Lamppuja valittaessa on syytä kiinnittää huomiota kustannuksiin. Energiansäästölamppuja ja purkauslamppuja suositaan niiden energiataloudellisuuden takia. Hitaasti syttyvinä niitä käytetään yleensä paikoissa, joissa ne voivat palaa pitkään. Halvemmat hehkulamput sopivat ajastimella, hämäräkytkimellä tai liiketunnistemalla toimiviin malleihin. Hehkulamput ovat lyhytikäisiä ja niiden valoteho on heikko. Halogeenilamppuja voi käyttää puutarhan yksityiskohtien valaisemiseen.

Energiaa säästyy, kun osa pihavalaistuksesta asennetaan niin, että se kytkeytyy automaattisesti pois päältä. Kulkureitit valaistaan läpi yön.

Joissakin paikoissa liiketunnistimeen perustuva valaistus on järkevää. Silloin on muistettava, että valaistus ei turhaan häiritse naapuria tai ohikulkijoita. Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi autojen pysäköintipaikat.

Pihassa on syytä aina valaista pääkulkuväylät ja sisääntulot rakennuksiin, esimerkiksi portaissa pitää nähdä kulkea. Myös pihan käytön kannalta tärkeät paikat, kuten huoltorakennuksiin yhteydet on syytä valaista.

Lisätietoa löytää kirjallisuudesta sekä internetissä esimerkiksi hakusanoilla pihavalaistus tai pihan valaistussuunnittelu.

Sopivat valaisimet kohteen mukaan

Pienillä pihoilla valaisinten sopiva korkeus on noin 2 metriä. Rakennusten läheisyydessä riittää 1-1,5 metriä tai seinään kiinnitettävät valaisimet.

Valaisimet suunnataan ja sijoitetaan niin, että ne valaisevat tasaisesti. Ne eivät saa häikäistä. Valaisinta valittaessa valon suunta on valintaan vaikuttava tekijä. Valaisimen heijastavan pinnan tulee ohjata valo alaspäin.

Myös valaistusteho on mitoitettava oikein. Ei liian kirkas, ei liian hämärä.

Valaistukselle voi hankkia erilaisia ohjaimia, kytkentä voi olla mekaaninen, ajastimella tai automaattinen, esimerkiksi hämäräkytkimellä varustettu.

Kohdevalaistuksessa yleensä valo ohjataan alhaalta ylöspäin. Näin saadaan esimerkiksi kasvillisuus näyttämään jännittävältä valon ja varjon leikiltä.

Vesiaiheet ovat kiitollisia valaistuskohteita. Valo voi olla sijoitettu veteen tai veden päälle.  Vesiaiheisiin sopii hyvin värilllinen valo.

Omakotipihan koristevalaistukseen on tänä päivänä saatavilla runsaasti erilaisia valaisimia, led-valosarjoista erilaisiin kynttilöihin ja tähtiin. Nämä erikoisvalaisimet ovat matalajännitteisiä.

Pihaan on saatavissa myös kevyitä, siirrettäviä matalajännitteisiä valaisimia.

Ulkovalaistuksessa huomioidaan:

  • rakennuksen tyyli ja aikakausi
  • lampun väri ja palamisaika
  • häikäisyn esto
  • valaisimien laatu ja turvallisuus
  • lumen vaikutus
  • kaapeleiden oikea asennussyvyys
  • valaistuksen ohjaus (erilaiset kytkimet)

Lisätietoa pihavalaisimista saa internetissä esimerkiksi hakusanalla pihavalaisin.