Kivirakenteet

Kivipintojen hoito

Kivirakenteista muurit ovat yleensä hoitovapaita. Jos perustukset on tehty oikein, muureissa ei ole juuri mitään vuosittaista hoitoa. Muuraamalla tehdyissä muureissa saattaa olla kalkin vapautumisesta johtuvia värivirheitä. Kalkkitahroja voi pestä pois kaupasta saatavalla valmiilla happoa sisältävällä valmisteella.

Kivistä rakennetuilla pinnoitteilla hoito rajoittuu yleensä kertyneen lian ja murskeen harjaamiseen. Kiveysten puhdistamisessa voi käyttää painepesua tai höyrypesua.

Kivialueiden pintakäsittely

Pintakäsittelyjen avulla voidaan estää esimerkiksi autosta tai muista laitteista valuvan öljyn imeytyminen betoni- ja luonnonkiviin. Ennen suoja-aineen levittämistä käsiteltävä pinnoite puhdistetaan huolella. Suoja-aine estää öljyn ja muiden likaavien aineiden imeytymisen kiveen. Käsittely pitää uusia kahden vuoden jälkeen.

Kiveyksille on saatavissa myös jäänsulatusaineita, joka toimii aina -30 C-asteeseen asti. Käsittelyn jälkeen kiveys pysyy sulana 3–4 vuorokautta.

Kiveyksille on saatavissa myös esteettisesti vaikuttavia käsittelyjä, esimerkiksi aine, joka saa kiveyksen näyttämään ”märältä”, jolloin kiveyksen värit tulevat paremmin esiin.

Rikkakasvien poisto kivisaumoista

Jos haluaa poistaa rikkakasvien kivien saumoista, ne voi poistaa mekaanisesti käyttämällä tarkoitukseen kehitettyjä työvälineitä tai rikkakasvien torjunta-aineita. Kaupassa on saatavissa useita vaihtoehtoja kauppavalmisteita, myös helppokäyttöisinä kuluttajapakkauksina pienille käsittelyalueille.

Saumausaineet

Jos haluaa välttyä rikkakasvien tai heinän kasvulta kivisaumoihin, niihin voi levittää saumausaineen. Niitä on markkinoilla useita eri vaihtoehtoja. Teho perustuu siihen, että saumausaine kovettuu, eikä rikkakasvit pääse juurtumaan saumoihin.

Siististi ja asianmukaisesti tehty kiveys ei juuri hoitoa vaadi. Saumat pysyvät siisteinä, jos ne saumataan saumausaineella. Roskat harjataan pois.

Markkinoilla betonikivien pintakäsittelyaineita, joiden avulla saadaan betonikiven luonnollinen väri esille. Lisäksi on aineita, jotka suojaavat kiveä likaavilta aineilta, kuten auton öljyltä.

Saumausaine estää rikkakasvuston iskeytymisen kivien saumoihin.