Puut

Puiden istuttaminen

Lehtipuun istutusleikkaus

Kesävihantien (eli lehtensä talveksi varistavien) puiden leikkaus on yksinkertaista, mutta se täytyy tehdä nuoruusvaiheessa. Täysikokoista puuta ei ylety leikkaamaan ja leikkaushaavoista tulee suuria, kun oksat ovat leveitä. Parasta leikkausaikaa on pääsääntöisesti varhainen kevät ennen kuin lehtisilmut avautuvat.

Istutuksen yhteydessä lehtipuusta poistetaan mahdollinen kilpalatva, latvuksen sisään kasvavat oksat, toisiaan hankaavista oksista heikompi tai huonommin sijoittuva, vioittuneet ja liian alhaalla sijaitsevat oksat. Rungon tyvestä saattaa kasvaa juurivesoja, jotka täytyy poistaa, jottei puusta tule pensasmainen. Hyvin hoidetussa taimessa on oksia tasaisesti eri puolilla runkoa ja yksi pääverso.

Puun tuenta

Alle 250 cm korkeille taimille riittää 1-2 tukiseivästä, jotka lyödään syvälle istutuskuoppaan – ei koskaan juuripaakun läpi! Tuet sidotaan puun runkoon niin, etteivät sidokset hierrä puun kuorta rikki. Sidoksia löysätään rungon kasvaessa. Tukea tarvitaan juurtumisen ajan eli 1-2 vuoden ajan. Tukiseipäitä ja sidontamateriaaleja saa hyvin varustetuista puutarhamyymälöistä.

Istutetun puun juurelle voidaan jättää maasta muotoiltu kuoppa kastelua varten. Ensimmäisen kasvukauden jälkeen maa tasoitetaan syksyllä.

Mikään kasvi ei menesty ilman kunnollista kasvualustaa, josta kasvi saa ravinteita ja vettä. Kasvualustan halkaisijan tulee olla yksittäisillä pienillä puilla vähintään 100 cm, isoilla puilla 150 cm. Pienillä puulajeilla kasvualustan pitää olla vähintään 60 cm syvä, isoilla lajeilla vähintään 80 cm.

Teksti ja kuvat: Ella Räty.

Kaunis havupuiden ja lehtipuiden muodostama maisema japanilaisessa puutarhassa.

Lehtipuun istutusleikkaus ja tuenta.
 
Piirros: Ella Räty.

Lue lisää aiheesta

Ei kuvaa
Isokokoisia ja vastaavasti laajan kasvutilan vaativia havupuita ovat jalokuuset (Abies),
Ei kuvaa
Pieneen pihaan kannattaa istuttaa täysikasvuisena pienen kasvutilan vaativia pikkulehtipuita.
Ei kuvaa
Lehtipuita valittaessa on tärkeää tarkistaa, että valittava kasvi menestyy kasvupaikalla.
Ei kuvaa
Puut ovat pihan pitkäikäisimpiä ja arvokkaimpia kasveja.
Ei kuvaa
Havupuiden lajivalikoima on viime vuosina Suomessa monipuolistunut.