Sipulikasvit

Pihan sipuli- ja mukulakasvit

Sipulikasvit ovat monivuotisia kasveja, jotka talvehtivat vararavintoa sisältävän sipulin avulla. Osa sipulikasvilajeista talvehtii vaihtelevasti Suomen olosuhteissa.

Keväällä kukkivat sipulikasvit istutetaan pääsääntöisesti syksyllä ennen maan routaantumista.

Kesällä ja syksyllä kukkivat lajit, kuten daaliat, liljat, mukulabegoniat ja miekkaliljat (gladiolukset), istutetaan keväällä maan lämmettyä. Nämä lajit voidaan esikasvattaa ruukuissa sisällä. Näistä lajeista vain liljat talvehtivat avomaalla. Jos lajien kukkimista haluaa seurata seuraavina vuosina, mukulat nostetaan syksyllä viileään talvivarastoon ja peitetään esimerkiksi turpeella.

Sipuli- ja mukulakasveista pääosa viihtyy aurinkoisessa ja kuivahkossa paikassa. Hiekkaa sisältävä kasvualusta on ihanteellinen, sillä liika märkyys tuhoaa sipulit syksyllä ja talvella.

Kasvualustan tulee olla riittävän syvä kasvilajin mukaan. Sinililjoilla ja helmililjoilla riittää 20 cm, liljoilla, isoilla tarhatulppaaneilla ja keisarinpikarililjoilla vähimmäispaksuus on 40 cm.

Istutussyvyys

Sipulit ja mukulat istutetaan maahan 3-4 kertaa sipulin korkeuden verran. Istutustiheys on suunnilleen sama kuin istutussyvyys.

Jos haluaa kukintaan eriaikaisuutta, sipuleita voi istuttaa eri syvyyksiin. Liian pintaan jääneet sipulit paleltuvat herkästi.

Nurmikolla viihtyvät pikkusipuleista krookukset, sinililjat ja posliinihyasintit. Niitä voi laittaa esimerkiksi isojen puiden latvusalueelle – yleensäkin alueille, joissa nurmikkoa ei leikata kovin usein.

Pikkusipuleita voi istuttaa ryhminä, esimerkiksi lapiolla kaivettuun kuoppaan.

Sipulien istutusalueen voi kastella, jos maa on kuivaa. Tämä edistää sipulien juurtumista ennen maan jäätymistä.

Sipulikukkia nurmikolla

Tulppaanit ovat kukkivat yleensä näyttävästi. Värivaihtoehtoja on  runsaasti.

Kukkasipuleita puun alla.

Kuvat Ella Räty.

Sipulit ja mukulat istutetaan juuripuoli alaspäin. Sipuli painetaan tiivistii maahan.

Kuva: Teija Tuisku.

Lue lisää aiheesta

  • Terveitä kukkasipuleita.

    Kuva Teija Tuisku.

Kukkasipulin vuosi
Ei kuvaa
Monet sipulikukat leviävät puutarhassa
Ei kuvaa
Tunnetuimpia syksyllä istutettavia monivuotisia kukkasipuleita ovat