Pihan rakentaminen

Pihan rakentamisesta yleisesti

Pääasiassa pihan rakentaminen ajoittuu sulan maan kauteen. Maanrakennusta voi tehdä talvellakin, pienessä mittakaavassa myös kivirakentamista, mutta tällöin tarvitaan erikoiskalustoa, mikä nostaa kustannuksia. Hyvä ja kustannuksiltaan edullisin lopputulos syntyy maan ollessa sula.

Pihan rakentamiskustannuksiin vaikuttaa oleellisesti pihan koko ja materiaalivalinta. Edullisin piha on kasvipainotteinen, kallein kivipainotteinen. Karkeasti pihabudjettiin kannattaa varata rahaa vähintään kahdeksan – kaksitoista prosenttia kiinteistön arvosta.

Kasvipainotteisen pihan rakentamiskustannukset ovat alkaen 20-25 euroa neliömetriltä, kivipainotteinen jopa 100 euroa neliömetriltä.

Pihan rakentamisesta kannattaa pyytää aina tarjous useammalta yritykseltä. Vertailukelpoiset tarjoukset saa vain tarkalla pihasuunnitelmalla, joka sisältää tarpeelliset määrälaskelmat ja detaljikuvat.

Viher- ja ympäristörakentajat ry suosittelee tekemään aina pihaurakasta urakkasopimuksen.

Pihaurakka loppusuoralla, nurmikko on kylvetty, kivikäytävät valmiit, keinun kivistä tehty alusta valmis – enää kasvien istutus on kesken.

Lue lisää aiheesta

Ei kuvaa
Katso videolta, miten puutarha-allas rakennetaan.
Kasvien alkuperä vaikuttaa kasvien menestymiseen.
  • Kuvassa rusopajuangervon taimi.

Kasveja hankittaessa on valittavana kasveja eri tavoin kasvatettuina.
Ei kuvaa
Kasvien istutuksessa pitää ottaa huomioon kasvin kasvutapa ja kasvin koko täysikasvuisena.