Pihan valaiseminen

Pihavalaisin valitaan tarpeen ja paikan mukaan

Kiinteät pihavalaisimet ovat osa pihan ja rakennusten muodostamaa kokonaisuutta. Valaisinten sijainti päätetään jo pihaa perustettaessa tai taloa rakennettaessa. Ammattitaitoinen piha- tai valaisinsuunnittelija sovittaa ulkovalaisinlaitteet talon arkkitehtuuriin. Erillisellä valaistussuunnitelmalla välttyy virheiltä ja valaistus täyttää sille asetetut vaatimukset ja odotukset.

Kiinteiksi ulkovalaisimiksi sopivat Suomen ankaria oloja kestävät valaisimet. Valaisinten pitää täyttää ulko-olojen kotelointiluokkavaatimukset. Metallista ja lasista valmistetut ulkovalaisimet kestävät Suomen säitä. Myös LED-lamppuvalaisimia ja kuituvalaistusta voidaan käyttää ulkotiloissa. Niukimmillaan pihavaloksi riittää ulko-oven lähellä oleva lamppu, mutta valaistuksella voi tuoda esiin myös talon julkisivua ja sen erityisiä yksityiskohtia.

Pihaa käytetään entistä enemmän myös pimeänä aikana. Tästä syystä myös pihavalaistuksen merkitys on vuosien mittaan kasvanut. Valaistu piha lisää myös turvallisuuden tunnetta.

Sisäänkäynnin valaisemiseen riittää ulko-oven lähelle seinään kiinnitetty valaisin. Myös taloon johtavan tien tai polun voi valaista. Sen varrelle voi pystyttää laajaa yleisvaloa antavan pihalyhdyn, tai kulkutien voi valaista rivillä matalia valaisimia.

Isolla piha-alueella voi käyttää monenlaisia valaisimia. Iso pihalyhty antaa yleisvaloa, pienemmät valaisimet kohdistavat valon johonkin tiettyyn kohteeseen. Sisäänkäyntiä valaisee mainiosti ulko-oven lähelle kenties seinään kiinnitetty valaisin.

Pihapiirin kukkaloistosta voi nauttia iltojen pimetessäkin. Tämä käy kätevästi pienten kiinteiden tai siirrettävien valaisinten avulla. Syksyn perennat saavat aivan uuden hohteen, kun niiden kukinnat elokuun hämärissä valaistaan. Tunnelmavalaistus on paikallaan myös terassilla. Jos haluat viettää grilli-iltoja elokuun pimetessä, valaise ruoanvalmistuspaikka kunnolla.

Oman tunnelmansa pimeneviin iltoihin tuovat kynttilät, lyhdyt ja soihdut, joita voi tilanteen ja mielen mukaan asetella eri puolille pihaa. Merihenkisen pihan voi somistaa myrskylyhdyillä, tallilyhty kertoo maaseudun perinteistä, puutarhalyhty puolestaan voi olla koristeellinen metallityön taidonnäyte. Lyhtyjä voi asetella maahan tai pöydälle, niitä voi kiinnittää puiden oksille tai sitten niitä varten voi hankkia erityisiä ripustimia.

Pihavalaisimia myydään puutarha- ja rautakaupoissa sekä valaistukseen erikoistuneissa yrityksissä. Lisätietoa valaisimista löytyy kirjallisuudesta sekä internetissä esimerkiksi googlesta hakuasanalla pihavalaisin.

Pihavalaisinten mallit valitaan niin, että ne sopivat ympäristöön, talon arkkitehtuuriin ja väreihin.

Valaistus mitoitetaan paikan mukaan.

Kuvat: Teija Tuisku