Valkeakosken asuntomessut tarjoavat vinkkejä monimuotoiseen piharakentamiseen

Heinäkuun 10. päivä avautuvilla asuntomessuilla nähdään väljiä pihoja, joissa on tilaa niin lasten leikeille, oleskelulle kuin hyötykasvillisuudelle. Messukävijät voivat hakea vinkkejä paitsi messutalojen pihoilta myös maksuttomalta pihaklinikalta ja terassien rakentamistyönäytöksistä.

– Messututkimuksistamme ilmenee, että yhä suurempi osa asuntomessukävijöistä on kiinnostunut erityisesti piharakentamisesta. Lähes viidennes messuvieraista ilmoittaa messuille tulonsa syyksi piharakentamisen. Haluamme vastata kävijöiden tarpeisiin, joten asuntomessuilla tarjotaan tänä vuonna muun muassa ensimmäistä kertaa piharakentamisen neuvontapalvelua. Maksuttomalta pihaklinikalta saa vinkkejä niin uuteen kuin vanhaankin pihaan. Keskiviikkoisin ja lauantaisin messuilla järjestetään puolestaan terassien rakentamistyönäytöksiä, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen sanoo.

Uutta on myös Viherympäristöliitto ry:n, Viheraluerakentajat ry:n ja Viheraluesuunnittelijat ry:n kanssa yhteistyössä kehitetty pihakonsepti, joka on otettu ensimmäistä kertaa käyttöön osassa tämän vuoden messukohteita. Konseptia sovelletaan kohteissa 1 (Kodikas), 10 (Valokaari 119), 25 (Mustarastas) ja 37 (Onska), joiden pihanäytteilleasettaja esittelee kohteiden piharatkaisuja ulkonäyttelyalueella.

Messutalojen monipuoliset pihat tarjoavat inspiroivia käytännön esimerkkejä messukävijöille. Valkeakosken messupihoilla suositaan kotimaisia lajeja ja lajikkeita sekä ryhmiksi muotoiluja istutuksia, jotka tukevat messualueen kylämäistä ilmettä. Messutonttien piharakentamisessa on hyödynnetty runsaasti luonnonkiviä esimerkiksi pengerryksinä tai näyttävinä yksityiskohtina. Myös kallioelementti on nostettu hyvin esille muutamassa rinteeseen sijoittuvassa kohteessa. Osaan pihoista on jätetty luonnonvaraisia osia, joita voidaan hyödyntää esimerkiksi lasten leikkialueena tai vaikkapa grillauspaikkana. Muutaman messukohteen pihassa on myös kiinnitetty erityishuomiota esteettömyyden vaatimuksiin.

– Lintulan messualueen reilun kokoiset tontit, keskiarvoltaan 1 300 neliötä, ovat antaneet messurakentajille vapauden tehdä pihastaan omien tarpeidensa mukaisen. Pihoilla on hyvin tilaa eri toiminnoille, kuten lasten leikeille, oleskelulle ja hyötypuutarhalle, projektipäällikkö Arto Vuorijärvi Valkeakosken kaupungilta kertoo.

Messualueella on sekä metsä- että peltotontteja, ja tonttien alkuperäinen maasto näkyy pihojen suunnittelussa. Metsäiselle tontille sijoittuvan talon pihassa on korostettu luonnonvaraisuutta, tasaiselle niittytontille rakennetun talon pihaan on istutettu hyötykasveja, kuten luumu- ja omenapuita.

– Pihoissa on myös perheiden yksilölliset toiveet ja lapset huomioon ottavia ratkaisuja. Yksilöllisestä piharakentamisesta kertoo muun muassa Kotitalo 156 -messutalon piha. Pihan puut ovat pihlajan eri lajikkeita, perheen äidin sukunimen Pihlajan mukaan. Takapihalla on puolestaan kivipuron päälle rakennettu silta, joka johtaa terassille – perheen isän sukunimen Sillanpään mukaisesti. Saman messutalon pihassa perheen lapset pääsevät leikkimään muun muassa koivunrangoista ja köynnöskasveista toteutetussa lehtimajassa, Vuorijärvi kertoo.

Kesän asuntomessuilla on huomioitu myös viheralan opiskelijat ja ammattilaiset. Messuille on toteutettu kaksi pihaa Hämeen ammattikorkeakoulun maisemasuunnittelun opiskelijoille järjestetyn kilpailun voittajaehdotusten pohjalta. Messutapahtuman aikana 4.8. asuntomessuilla järjestetään myös viheralan ammattilaisten tapaaminen.