Valamon ruusun leikkaus?

Asun kerrostalossa ja pihallamme kasvaa otsikossa mainittuja ruusuja n. 10 m matkalla L-muodostelmassa. Osa ruusuista on (vain muutama oksa) on n. 2 m korkea ja muut n. 1 m ja aika harvan näköinen. En ole löytänyt omista puutarhakirjoistani ohjetta mahdollisesta leikkauksesta.

Saako/täytyykö niitä leikata ja jos, niin mihin vuoden aikaan? Ruusut ovat aika harvoja, oikeastaan risukasoja. Olen innokas pihamme hoitaja.

Koska aidanne on harva, se on saattanut jäädä leikkaamatta istutuksen yhteydessä, jolloin pensaat eivät ole haarautuneet kunnolla alhaalta saakka. Myös epätasaisen korkeuden ja risuisuuden vuoksi kannattaa leikata koko aidanne kerralla alas, jotta kasvu tasoittuu. Leikkaus tehdään keväällä ennen lehtisilmujen avautumista. Jokaisen verson voi katkaista 20-30 sentin korkeudelta maanpinnan yläpuolelta.

Tässä vaiheessa kannattaa poistaa rikkakasvit, joita harvaan pensaikkoon yleensä tulee. Jos istutusaluetta ei ole katettu, sen pintaan voi lisäksi levittää peruslannoitettua ja -kalkittua turvetta tai kasvualustaseosta (tietenkin rikkakasvitonta) noin viiden sentin kerros. Multaaminen ja kalkitus on lähes aina hyväksi puutarhakasveille.

Ella Räty, Taimistoviljelijät ry