Toukokuun kasvit tuovat värit pihaan

Toukokuun nimikkokasvit atsaleat ja vuokot tuovat aikaisella kukinnallaan todellisen väriloiston pihaan. Ne sopivat istutettaviksi pieniksi väriläiskiksi ja myös näyttäviksi laajoiksi ryhmiksi. Taimistoviljelijät ry nimeää kuukauden kasvit.

Atsalea kukkii ennen lehtien puhkeamista

Aikaisimmat atsaleat aloittavat kukintansa toukokuun puolivälissä ja hitaimpienkin lajikkeiden kukat avautuvat jo kesäkuun alussa. Atsaleat kuuluvut samaan sukuun alppiruusujen kanssa, mutta ne poikkeavat kasvupaikkavaatimuksiltaan varjoa vaativista sukulaisistaan. Lehdettöminä talvehtivat atsaleat eivät ole alttiita kevään ahavalle ja ne voidaankin istuttaa pihan aurinkoisimmalle paikalle katseenvangitsijoiksi.

Atsalean hennot juuret eivät jaksa työntyä tiiviiseen maahan, joten kasvualusta sekoitetaan kevyeksi hiekan, turpeen ja kompostin avulla. Maata kalkitaan vain niukasti, mutta sen sijaan lannoitteita ja vettä annetaan reilusti.

Lajikkeita löytyy

Useimmat atsaleat menestyvät vain Etelä-Suomessa, mutta nykyään taimivalikoimissa on Keski-Suomessakin vielä IV-vyöhykkeellä pärjääviä lajikkeita. Kevätatsalea, Rhododendron x fraseri, on Suomessa kestävin atsalea. Se on kasvutavaltaan tiheään haaroittuva. Pensas peittyy joka vuosi tuoksuviin punaviolettehin kukkiin. Kanadanatsalea, Rhododendron canadense, on toinen kestävä atsaleamme. Tämän pyöreähkön pensaan parhaat lajikkeet menestyvät jopa V-vyöhykkeellä. Kukat ovat vaaleanvioletteja. Kotimaisia lajikkeita on jalostettu gentinatsaleasta, Rhododendron Ghent-ryhmä. Punaoransseja kukkia voi ihailla vielä III-vyöhykkeelläkin. Keltainen Kullannuppu-lajike on kokeilemisen arvoinen. Runsaan metrin korkuisiksi kasvavat revontuliatsaleat, Rhododendron Lights-ryhmä, on mielenkiintoinen tuttavuus. Ne ovat kotoisin Yhdysvalloista Minnesotasta, missä ne kestävät jopa 40 asteen pakkasia. Meillä niitä suositellaan vielä III-vyöhykkeelle.

Vuokoista kesä alkaa

Kotoisten valko- ja keltavuokon lisäksi pihaan voi istuttaa kesän airueiksi muitakin saman suvun edustajia. Valkovuokkoa muistuttava, mutta huomattavasti kookkaampi kanadanvuokko, Anemonidium canadense, kukkii kotoisia sukulaisiaan myöhemmin, mutta sen lehdet pysyvät näyttävinä koko kesän. Arovuokko, Anemone sylvestris, leviää voimakkaasti rönsyjensä avulla. Sen valkoiset kukat nuokkuvat kauniisti pystyjen varsien päissä.

Vuokot viihtyvät kosteahkossa ja runsashumuksisessa maassa. Kevyt varjo pidentää kukinta-aikaa. Vuokot ovat hyvin helppohoitoisia ja talvenkestäviä. Ne sopivat erinomaisesti suurempien kasvien aluskasveiksi, esimerkiksi atsaleoille. Kasveja tällä tavoin yhdistelemällä heikennetään huomattavasti rikkaruohojen elinmahdollisuuksia.

Revontuliatsalean Rosy Lights –lajikkeen kukinnon väri on voimakas.

Revontuliatsalean Rosy Lights –lajikkeen kukinnon väri on voimakas.

Gentinatsalean keltaiset lajikkeet ovat todellisia puutarhan katseenvangitsijoita.

Gentinatsalean keltaiset lajikkeet ovat todellisia puutarhan katseenvangitsijoita.

Arovuokon valkoiset kukat nuokkuvat rehevän lehvästön yllä.

Arovuokon valkoiset kukat nuokkuvat rehevän lehvästön yllä.

Kanadanvuokko on kuin kolme kertaa suurempi valkovuokko.

Kanadanvuokko on kuin kolme kertaa suurempi valkovuokko.