Toukokuun kasvi tuohituomi

Toukokuun 2010 nimikkokasvi on tuohituomi. Se kukkii toukokuussa. Pikkupuihin luettavalla tuohituomella on valkoiset kukat. Kuukauden kasvit nimeää Taimistoviljelijät ry.

Tuohituomi hurmaa rungollaan

Aniharvalla puulla on yhtä kaunis runko kuin tuohituomella (Prunus maackii). Sen tuohimainen, ruskeankeltainen runko kiiltää kullan tavoin. Runko ja tummat ohuet oksat erottuvat parhaiten lehdettömään aikaan, jota meillä kestää syyskuusta toukokuuhun, siis kahdeksan kuukautta! Tuohituomen runko on aluksi pysty, mutta iän karttuessa rungon haarat vääntyvät mutkille ja voivat jopa kaartua sivuille. Paljon tilaa vaativa vanha tuohituomi sopiikin parhaiten puistoihin sekä keskikokoisille ja isoille tonteille.

Tuohituomen kellanvalkoiset kukkatertut avautuvat touko–kesäkuun vaihteessa. Loppukesällä tertuissa riippuvat mustat pikkuiset luumarjat. Tuomille tyypillisesti marjat ovat syömäkelvottoman kitkerät. Lehdet muistuttavat kotoisen tuomen lehtiä, ja lehdistön syysväristä tulee useimmiten vaaleankeltainen.

Tuohituomi on nopeakasvuinen, 5–10 metriä korkea pioneeripuu. Se menestyy auringossa tai puolivarjossa vyöhykkeillä I–VI eli Rovaniemellä saakka. Tuohituomi elää keskimäärin noin 60-vuotiaaksi Suomen kaupunkipuistojen olosuhteissa.