Tietoa puumateriaalista piharakentamisessa

Ulkokäytössä puu joutuu alttiiksi erityisesti kosteudelle ja auringon ultraviolettisäteilylle. Piharakenteiden perustuksissa puu joutuu kosketuksiin myös maan ja betonin kanssa. Näin ollen on tärkeää, että valitaan oikea puumateriaali oikeaan paikkaan.

Oikein pintakäsiteltynä tavallinen puutavara soveltuu piha- ja puutarharakentamiseen, etenkin katetuissa olosuhteissa ja kohteissa, joissa rakenteet pääsevät kuivumaan esteettä. Männyn sydänpuu on luontaisesti lahonkestävää. Kun rakenne on jatkuvasti alttiina säärasituksille, erityisesti kattamattomissa kohteissa, kuten avoterasseissa, kannattaa käyttää painekyllästettyä tai lämpökäsiteltyä puutavaraa. Suoraan maakosketukseen soveltuu parhaiten A-luokan painekyllästetty puutavara.

Puutavara, myös painekyllästetty ja lämpökäsitelty, harmaantuu ulkokäytössä auringon ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta. Harmaantumista voidaan ehkäistä ja puun väri palauttaa uv-suojan antavalla pintakäsittelyllä. Puun pintakäsittelyyn soveltuvat puuöljyt, kuultavat ja peittävät puunsuojat sekä ulkokäyttöön tarkoitetut lateksi- ja öljymaalit. Pintakäsittelyaine tulee valita käyttökohteen mukaan.

puuinfo.fi/tee-se-itse/ohjeita-omatoimirakentajille/piharakentaminen