Terijoensalava

Nykyisen asuntomme pihaan on n.10 vuotta sitten istutettu terijoensalavia. Tai oikeammin, niille on ilmeisesti vain tehty lapiolla juuripaakun mentävä reikä, ja niinpä ne ovat nyt noin metrin ja niinpä ne ovat nyt noin metrin mittaisia, laihoja raukkoja. Onko niille enää mitään tehtävissä?

Jos itse taimissa ei ole mitään vikaa, sinänsä kestävät kasvilajit, kuten terijoensalava, voivat elpyä uudelleen istutettuina. Juuripaakku on varmasti helposti siirrettävän pieni, koska maanpäällistä osaakin on vain metrin verran.

Sen sijaan kasvualustan parantamisessa riittää todennäköisesti työtä. Kysymyksestä päätellen alue sopii nykyisellään huonosti kasveille. Pitäisi selvittää, millaista pohjamaa ja sen päällä oleva (ilmeisesti liian ohut ja/tai tiivis) kasvualustakerros on? Onko alla kiinteää kalliota, louhikkoa tai vaikkapa korkealla oleva pohjavesi. Siitä millainen pohjamaan ja itse kasvualustan tulee olla, löytyy kyllä oppaita. Esimerkiksi Taimistoviljelijät ry myy Pihan peruskorjaus & rakentaminen -opasta, jonka saa tilata myös Puutarhaunelma-sivuilta.

Ella Räty, Taimistoviljelijät ry