Suomalainen tarjanruusu vuoden 2009 toukokuun pensas

Vuoden 2009 toukokuun nimikkokasvit ovat tarjanruusu ja rönsyansikka. Tarjanruusu on isokokoinen, kesä–heinäkuun vaihteessa kukkiva pensas, joka menestyy lähes Oulun korkeudella. Rönsyansikka puolestaan on yksi monikäyttöisimmistä maanpeiteperennoista, sillä se viihtyy sekä auringossa että varjossa.

Taimistoviljelijät ry valitsee vuosittain kutakin kasvukauden kuukautta kohden nimikkokasvit, yhden perennan ja yhden puun tai pensaan. ”Kuukauden kasvit” sopivat maamme ilmastoon, ja ne ovat helppohoitoisia ja terveitä.

Tasavallan presidentti Tarja Halosen kunniaksi nimetty tarjanruusu löydettiin Kirkkonummelta Bengt Schalinin puutarhasta. Schalin toimi Helsingin kaupunginpuutarhurina 1950-luvulla, ja hän on saattanut risteyttää pensaan itse. Suomen ruususeura kastoi pensaan tarjanruusuksi kansainvälisenä ruusun vuonna 2002.

Tarjanruusu (Rosa ’Tarja Halonen’) menestyy ainakin vyöhykkeillä I–IV, sillä se on perinyt sitkeytensä kanadanruusulta – toista vanhempaa ei tiedetä. Puisto-, aidanne- ja suojapensaaksi sopiva tarjanruusu menestyy jopa niukkaravinteisilla ja kuivilla paikoilla. Rotevat versot kaartuvat kärjistään; nuoret versot ovat punaruskeat ja mukavan vähäpiikkiset. Juurivesojakin kasvaa niukasti.

Kesä–heinäkuun vaihteessa alkava kukinta kestää 2–3 viikkoa. Miedosti tuoksuvat kukat ovat puolikerrannaiset, keskimäärin 7,5 cm leveät, ja keltaiset heteet erottuvat selvästi. Terälehdille ovat tyypillistä tummanpunaiset pisteet ja viirut. Punaoransseja, melko isoja kiulukoita kehittyy runsaasti.