Rönsytiarellat kukkivat valkoisina kesäkuussa

Kesäkuun 2009 nimikkokasvit ovat koivuangervo ja rönsytiarella. Peittoperennoihin luettava rönsytiarella taas viihtyy parhaiten siimeksessä. Kuukauden kasvit nimeää Taimistoviljelijät ry. 

Lehtimattoa varjoon 

Rönsytiarella (Tiarella cordifolia) on helppohoitoinen, noin 15 senttiä korkea maanpeiteperenna. Se menestyy koko Suomessa lähes kaikkien perennojen tavoin. Lumen suojassa lehdet säilyvät osittain vihreinä yli talven, ja kasvi puhkeaa kukkaan touko–kesäkuun vaihteessa. Pysty terttukukinto koostuu valkoisista, miedosti tuoksuvista pikkukukista. Rönsytiarella leviää melko nopeasti kasvattamalla maanpäällisiä rönsyjä, joiden nivelkohtiin kehittyy uusia lehtimättäitä. Kasvi pysyy elinvoimaisena, kun mättäät jaetaan noin 10 vuoden välein.

Alun perin Pohjois-Amerikan lehtimetsistä tuotu rönsytiarella sopii puolivarjoisille paikoille sekä puiden ja isojen pensaiden aluskasviksi. Rönsytiarella viihtyy myös auringossa, jos maassa riittää kosteutta helteelläkin. Maan tulee olla läpäisevää, jotta seisova vesi ei tuhoa juuria. Ihanteellisessa kasvualustassa on 20–30 senttiä syvyydeltä keski- tai runsasravinteista multaa. Kalkitus ei ole aivan välttämätöntä, sillä laji viihtyy myös happamassa maassa. Neliömetrin alalle istutetaan 10 taimea.

Rönsytiarella