Puutarhoja maailmalta Kevätpuutarhamessujen yleiskoristelualueella

Suomen suurimman puutarha-alan tapahtuman, Kevätpuutarha-messujen, yleiskoristelualue vie kävijät puistoon ja tutustumaan puutarhoihin ympäri maailmaa. Mallipuutarhat innostavat kävijöitä tekemään omasta pihastaan persoonallisen näköisen. Kevätpuutarha järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 11.–14.4.2013 samaan aikaan Oma Koti, OmaMökki ja Sisusta! -tapahtumien kanssa.

Upea 1 500 m² yleiskoristelualue nousee esille muusta näyttelystä ja kävijälle tarjotaan kokemus puistosta, joka kätkee sisäänsä kahdeksan eri maan tai alueen inspiroimia puutarhoja.

Kevätpuutarha 13 -messujen yleiskoristelualueen suunnittelusta vastaa maisemasuunnittelija Inari Jansson. Jansson toimii ympäristörakentamisen konserni VRJ:ssa toimialajohtajana ja on suunnitellut monipuolisesti suomalaisia puistoja, taloyhtiöpihoja sekä yritysten ja yksityisten pihoja ja puutarhoja. Tällä hetkellä Janssonia työllistää Kevätpuutarha-näyttelyn lisäksi yli 100 hehtaarin Angry Birds-puiston suunnittelu Kiinaan International Horticultural Expo -näyttelyyn.

Espanjalaisesta taidepuutarhasta marokkolaiseen rantahiekkaan

Kevätpuutarha 13 -näyttelyn yleiskoristelualueen idea syntyi Janssonin omista kokemuksista.

- Halusin toteuttaa erilaisen ratkaisun, mitä messuilla on aikaisemmin nähty. Usein koristelualue ei muodoltaan kovasti eroa näyttelyn normaalista arkkitehtuurista. Halusin tehdä puistoalueen puistokäytävineen. Toivon, että kävijä kokee kävelevänsä puistossa, ei näyttelyosastoilla. Puutarhojen kirjoa voi kiivetä katselemaan myös ylhäältä päin alueella olevaan kaksikerroksiseen samppanjabaariin.

Teema 'Puutarhoja maailmalta' tarjoaa välähdyksiä ympäri maailmaa, mutta puutarhojen kasvit valitaan Suomen oloihin sopiviksi. Puistossa voi tutustua brasilialaiseen kierrätysteemaiseen puutarhaan, espanjalaiseen Antonio Gaudin inspiroimaan taidepuutarhaan, marokkolaiseen kuivan paikan puutarhaan, keskieurooppalaiseen kosteikkopuutarhaan, italialaiseen ruukkupuutarhaan, japanilaiseen ja skandinaaviseen selkeälinjaisiin puutarhoihin sekä islantilaiseen karun kiviseen havupuutarhaan.

Tavoitteena on antaa kävijälle kuva siitä, mitä ammattimaisella puutarhasuunnittelulla ja viherrakentamisella voidaan saada aikaan sekä kannustaa puutarhan omistajia rohkeasti suunnittelemaan omanlaisensa puutarha.

- Olen työskennellyt monta vuotta pihasuunnittelijana ja huomannut, että suomalainen pihasuunnittelu toistaa itseään. Toivoisin, että pihat kuvastaisivat omistajan persoonallisuutta paljon enemmän. Tällä puutarhoja maailmalta -teemalla haluan inspiroida ihmisiä ajattelemaan, että puutarha voi olla aivan erilainen kuin mihin on totuttu, sanoo Inari Jansson.

Yleiskoristelualueen mallipuutarhojen toteutuksesta vastaa Suomen Messut yhteistyössä Viheraluerakentajat ry:n jäsenyritysten kanssa.