Puutarhabarometri – tällaisen puutarhan suomalaiset haluavat

Vuoden 2013 puutarhabarometri osoittaa, että mielenkiinto puutarhaa kohtaan on kasvanut entisestään. Sen mitä teemme sisällä, haluamme tehdä myös ulkona, kuten laittaa ruokaa, seurustella, kylpeä ja nukkua. Sen vuoksi haluamme sisustaa entistä useampia tiloja ulkona. Lisäksi kuusi kymmenestä suomalaisesta on sitä mieltä, että hyvin hoidettu puutarha on vaikuttava tai ratkaiseva tekijä asunnonvaihdon yhteydessä.

Puutarhabarometri on raportti puutarhaharrastuksen trendeistä ja faktoista Pohjoismaissa, ja sen ovat kehittäneet yhteistyössä HUI Research ja Plantagen. Helmikuussa 2013 suoritetussa tutkimuksessa kysyttiin yli 3 000 kuluttajalta Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa heidän mielipiteitään puutarhaan liittyvissä eri kysymyksissä. Lisäksi tehtiin yhdeksän syvähaastattelua jokaisen tutkimuksessa mukana olevan maan sekä kansainvälisten puutarha-asiantuntijoiden kanssa. Raportti osoittaa, että puutarhalla on tärkeä tehtävä elämässämme. Puutarha rauhoittaa ja antaa vapaudentunteen. Se on paikka, jossa seuraamme vuodenaikojen kehitystä ja johon voimme itse vaikuttaa. Tuloksissa näkyi kolme selkeää trendiä.

Trendi 1: Luonnonmukainen luonto

Luonnonläheisyys on tulossa oleva trendi, jonka kasveihin kuuluu pohjoismaisessa luonnossamme villinä kasvavia kasveja, kuten esimerkiksi puita, saniaisia, sammalta ja ruohoa. Kasveja, joita pohjoismaisessa luonnossamme kasvaa villinä. Viljelemme entistä enemmän syötäviä kasveja ja toivotamme nyt myös hyönteiset ja eläimet tervetulleiksi puutarhaan. Pidämme niitä kaiken elämän edellytyksenä puutarhassa. Viljelyn pitää olla ympäristöystävällistä, ja syötävien kasvien, lähinnä mausteiden ja vihannesten, viljely lisääntyy. Kuusi kymmenestä suomalaisesta pitää puutarhassa tärkeimpänä myös helppohoitoisuutta ja rentoutumis-mahdollisuutta.

”Ihmiset tiedostavat pieneläinten hyödyn puutarhassa eli sen, että ne syövät tuholaisia. Lisäksi niiden elämää puutarhassa on kiva katsella”, hortonomi ja puutarhasuunnittelija Terttu Hilli sanoo.

Trendi 2: Räiskyvät värit

Tämän vuoden värit ovat ”vallattomia”. Jos haluaa olla trendikäs, kannattaa panostaa räiskyviin väreihin ja mielellään yhdistellä niitä keskenään. Lehtikasvit, puutarha-välineet, -kalusteet ja -tekstiilit ovat värikkäitä. Värejä nähdään sekä kirjavina yhdistelminä että yksivärisinä.

”Väreissä on kaksi päälinjaa. Ensinnäkin voi panostaa vahvoihin, kirkkaisiin väreihin kirjavana yhdistelmänä. Toinen päälinja on yhden ainoan värin valitseminen. Esimerkiksi Rembrandt-tulppaanit ovat tämän hetken suosituimpia tulppaaneja”, sanoo Jasper van der Zon, joka toimii johtavana suunnittelijana maailman suurimmassa kukkatarhassa, Keukenhofin tulppaanipuistossa Alankomaissa.

Trendi 3: Ulkona on entistä enemmän kuin sisällä

Sisustusbuumi jatkuu ulkona. Nyt emme tyydy enää yksinkertaisiin ulkokalusteisiin. Haluamme sisustaa luontoa ja saada käyttöömme useita erilaisia puutarhatiloja. Trendi näkyy myös siten, että naiset ja nuoret ovat muita valmiimpia ostamaan puutarhapalveluita. Design on tärkeää, sillä neljä kymmenestä haluaa apua puutarha-arkkitehdilta, mikä on enemmän kuin niiden osuus, jotka haluavat apua puutarhurilta.

Puutarhainvestointien kärkilistalla ovat ulkokalusteet, grillit ja tänä vuonna uutuutena myös puutarhavalaistus.

”Jos antaa jonkun työn vaikka puutarha-alan ammattilaiselle, voi tehdä itse jotain muuta, kuten nauttia puutarhastaan. Kaikki kuitenkin haluavat kokea onnistumisen tunteen edes kerran kesässä”, sanoo Hannu Sarenström, puutarhainnoittaja ja kirjailija, joka kirjoittaa blogia Hannu på Kinnekulle.

Plantagenin visiona on luoda yhdessä asiakkaiden kanssa Euroopan inspiroivimmat puutarhat. Tietoisuus asiakkaiden näkemyksistä ja tulevien trendien tunteminen ovat olennainen osa työtä tämän vision saavuttamiseksi.

”Puutarhabarometrin avulla ymmärrämme paremmin, mitä asiakkaamme ajattelevat ja mistä he unelmoivat. Meille näiden näkemysten jakaminen on tärkeää. Suomen ja Pohjoismaiden johtavana puutarhaketjuna tavoitteemme on tarjota tietoa ja inspiraatiota. Siksi panostamme Puutarhabarometriin”, Plantagen Finland Oy:n toimitusjohtaja Stefan Björklund sanoo.