Puusta pysyvä muisto – istuta juhlapuuksi vaikkapa koristeomenapuu

Muisto- tai juhlapuun istuttamisella on pitkät perinteet. Puulla voidaan juhlistaa isoja ja pieniä ilon aiheita. Näin kesän kynnyksellä on hyvä tilaisuus muistaa koulunsa päättäviä nuoria juhlistamalla heidän valmistumistaan sukulaisten ja ystävien yhteisellä istutustapahtumalla.

Puu sopii istutettavaksi merkkipäivän tai tapahtuman muistoksi. Ajan kulumista on mukava seurata taimen kasvamisen mukana. Vielä pitkään puu palauttaa mieleen varsinaisen juhlan aiheen.

Sopivaan tilaan sopiva puu

Muistopuun laji ja koko valitaan juhlan luonteen mukaan. Juhlapuuksi sopii periaatteessa mikä puu tahansa. Antajan on kuitenkin kohteliasta huomioida taimen tuleva kasvu. Pienessä pihassa liian suureksi kasvava puu on helposti asukkaiden mieliharmi. Pieneen pihaan valitaan pieneksi jäävä puu esimerkiksi koristeomenapuu. Suurella tontilla on tilaa isoiksi kasvaville puille.

Juhlapuiden istuttamiselle löytyy monia aiheita. Niiden avulla kiinnitetään huomiota kasvien kasvuun ja kehittymiseen sekä lisätään luonnonilmiöiden ymmärrystä. Usein puulla ratkaistaan lahjaongelmat silloin, kun saajalla vaikuttaa jo olevan kaikkea mahdollista. Ensimmäisen puun omistajaksi tulemisessa on suurta tunnetta ja myöhemmin metsikköä voidaan aina laajentaa.

Koristeomenapuut ovat ajankohtaisia juuri nyt

Koristeomenapuut kukkivat touko-kesäkuun vaihteessa, minkä vuoksi ne sopivat erityisesti kevään juhlapuiksi. Koristeomenoista löytyy kauniita ja kestäviä lajikkeita pohjoisinta Suomea myöten. Lapissakin kestäviä ovat marjaomenapuu, siperianomenapuu ja Torniosta kotoisin oleva koristeomenapuun runsaasti kukkiva ja kauniita pieniä hedelmiä tekevä Peräpohjola-lajike.

Meillä tunnetuimpia koristeomenalajikkeita ovat riippakasvuinen rautatienomenapuu ’Hyvingiensis’, paratiisiomenapuista ’Dolgo’, ’Erstaa’ ja ’John Downie’. Punakukkaisista lajikkeista perinteisimpiä ovat ’Royalty’, ’ Hopa’ ja ’Makamik’.

Suomessa on otettu viime vuosina viljelyyn useita omia koristeomenalajikkeita. Suuri osa niistä on löydetty Helsingin puistoista. Näistä helpoimmin saatavilla ovat esimerkiksi ’Aamurusko’, ’Linnanmäki’, ’Kadetti’, ’Kirjailija’ ja ’’Rixi’.

Luonnostaan mataliksi jäävät lajikkeet ’Linnamäki’ ja ’Rixi’. Muutkin koristeomenapuut voidaan pitää leikkaamalla halutun kokoisina. Tosin niitä ei ole tarpeen leikata yhtä runsaasti kuin satoa tuottavia omenapuita. Melko vapaasti kasvatettuina niille kehittyy kaunis ja yksilöllinen latvus.

Koristeomenapuiden latvukset kukkivat runsaina pilvinä kevätkesällä. Syksyksi ne kasvattavat koristeelliset pienet hedelmät.