Punerrusta kesäkuun kasveissa

Kesäkuun nimikkokasveiksi on valittu morsionruusu ja kesäpikkusydämet. Jokaista puutarhuria ilahduttavat erityisesti niiden kauniit kukat. Taimistoviljelijät ry nimeää kuukauden kasvit.

Morsionruususta täydennystä ruusuryhmiin

Morsionruusu, Rosa Pimpinellifolia-ryhmän Juhannusmorsian-lajike, muistuttaa juhannusruusua. Se kukkii samaan aikaan, mutta tuoksuvat kukat ovat hennon vaaleanpunaiset. Juhannusmorsian-lajike on pystykasvuinen, runsaasti haarova pensas. Syyskesällä pensasta koristavat tummat, ruskeanpunaiset kiulukat. Pensas viihtyy parhaiten aurinkoisella paikalla ravinteikkaassa maassa ja on edukseen sekä pensasryhmissä että aidanteissa. Morsionruusu sopii erinomaisesti yhdisteltäväksi perinteisen kerrottukukkaisen juhannusruusun kanssa, sillä ne ovat kasvutavaltaan samanlaisia ja kukkien värit korostavat miellyttävästi toisiaan.

Morsionruusu 'Juhannusmorsian' on kapeahko, pystykasvuinen, runsaasti haarova pensas. Se kasvaa noin 1,5 metriä korkeaksi. Versot ovat piikkiset ja ruskeat. Tummanvihreät lehdet koostuvat 7-9 lehdykästä. Kesäkuun lopulla avautuvat kukat ovat puolikerrannaiset ja niiden hennon vaaleanpunainen väri haalistuu kukkien vanhetessa. Pensaassa on samanaikaisesti erivärisiä kukkia tummemmista nupuista lähes valkoisiin vanheneviin kukkiin. Täysin auennut teriö on muodoltaan laakea, halkaisijaltaan 5-6,5 cm. 

Morsionruusu viihtyy muiden pimpinellaruusujen tavoin parhaiten aurinkoisella paikalla, syvämultaisessa ja ravinteikkaassa maassa. Pensas ränsistyy vanhetessaan, joten sitä on syytä nuorentaa vanhimpia oksia poistamalla. Se on hyvin talvenkestävä ja menestyy vielä VII-vyöhykkeelläkin. Muiden juhannusruusujen tavoin morsionruusu tekee runsaasti juuriversoja.

Pikkusydämet kukkivat runsaasti

KesäpikkusydänDicentra formosa, kukkii lähes koko kesän toukokuusta syyskuuhun. Se viihtyy parhaiten puolivarjoisissa perennaryhmissä ja sitä voidaan mainiosti käyttää reunus- ja peittokasvina. Matala 20-30 –senttinen kasvusto sopii yhdisteltäväksi korkeampien perennojen kanssa.

Pikkusydämistä, Dicentra formosa, meillä viljellään yleisimmin purppurapikkusydämen Luxuriant-lajiketta. Se on kesäpikkusydäntä suurempi ja kasvultaan voimakkaampi. Sen ruusunpunaiset kukat yltävät  30-40 sentin korkeuteen. Lisäksi perennapenkkiin sopii tyylikäs valkoinen Alba-lajike.

Pikkusydämet istutetaan 30-40 senttiä syvään hyvään hikevään multaan, jolloin ne kestävät mahdollisimman hyvin kuivuutta. Muutoin pikkusydämet ovat helppohoitoisia ja kestäviä.