Punahattu kukkii koko syyskesän

Aurinkoisessa perennapenkissä lepattaa takuuvarmasti isoja perhosia, kun kukkien joukkoon istuttaa muutaman punahatun (Echinacea), joka on elokuun perenna. Perhosharrastajien mukaan punahatut ovat erinomaisia päiväperhosten mesikasveja. Lisäksi punahatut kukkivat poikkeuksellisen kauan keskikesästä syksyyn, sillä yksittäinen kukinto pysyy auki keskimäärin 32 vuorokautta!

Kaunopunahattu (Echinacea purpurea) on komein punahattulaji vajaan metrin korkuisine varsineen ja kukkineen, jotka ovat 10–12 senttiä leveät. Kukat kestävät maljakossa kauniina jopa kaksi viikkoa, kun varret leikataan kukkien avauduttua täysin. Liilanpunaisten tai valkoisten laitakukkien keskellä kohoaa oranssinruskea, piikkimäinen ”kupu”, jonka voi hyödyntää myöhemmin kuivakukkakimpuissa.
 
Punahatut ovat kotoisin Pohjois-Amerikan preerialta. Niinpä ne istutetaan myös meillä aurinkoiseen kukkapenkkiin, joka on kalkittu ja lannoitettu perusteellisesti. Alustan tulee läpäistä hyvin vettä, sillä talvimärkyys tuhoaa taimet. Punahatut kannattaa suojata havuilla talveksi.