Puhtaampaa bensaa

Useimmat ruohonleikkurit ovat yllättävän suuria saastuttajia. Onneksi ruohonleikkuusta voi selvitä myös puhtaalla ilmalla, moottorilla ja omallatunnolla. Käyttämällä alkylaattibensiiniä puutarhakesä on ihan oikeasti vihreä.

Tunnin ruohonleikkuu tavallisella bensiinillä tuottaa yhtä paljon vaarallisia hiilivetypäästöjä kuin sadan tunnin ruohonleikkuu Aspen-alkylaattibensiinillä. Ja kun ottaa huomioon, että Suomessa on vajaa miljoona omakotitaloa, joistalähes kaikissa ruohonleikkurista löytyy bensiinimoottori, ruohonleikkureiden yhteenlaskettu päästömäärä on huikea.

Ruohonleikkureitahan käytetään myös usein. Keskimäärin leikkaamme ruohon kerran viikossa ja aikaa kuluu vajaa tunti per kerta. Jos ruohonleikkuri on tankattu 95-oktaanisella bensiinillä, päästää se tämän tunnin aikana yhtä paljon vaarallisia päästöjä kuin auto 300 tunnin joutokäynnillä! Tämä johtuu siitä, että ruohon- leikkureissa, trimmereissä ja muissa puutarha-koneissa ei ole katalysaattoreita, toisin kuin nykyajan autoissa.

Kun käytät Aspen-alkylaattibensiiniä, vältyt  lähes kokonaan vaarallisilta aineilta, kuten bentseeniltä ja aromaateilta, jotka voivat aiheuttaa vakavia terveyshaittoja. Ympäristölle koituvia etuja on myös paljon, esimerkiksi ilmakehän alimpien kerrosten otsonin (savusumun) muodostus vähenee.

Ihmisten lisäksi myös puutarhakoneet voivat paremmin, kun moottori pysyy puhtaampana. Bensiini säilyy varastoitaessa paremmin ja moottori käynnistyy pitkienkin seisontajaksojen jälkeen ongelmitta, jos sen tankissa on Aspen-alkylaattibensiiniä. Tavallista 95-oktaanista bensiiniä voi säilyttää 3-5 kuukautta, kun taas alkylaattibensiini kestää jopa 3-5 vuoden säilytystä.