Onko pihasuunnittelu kotitalousvähennyskelpoinen?

Onko teillä tietoa siitä onko pihasuunnittelu (vanhan omakotitalon pihalla) verotuksessa kotitalousvähennyskelpoinen? Asiakkaalle se olisi merkittävä huojennus ja varmasti edistäisi pihasuunnittelijoiden ammattitaidon kysyntää.

Valitettavasti kotitalousvähennystä ei voi saada pihasuunnittelusta. Asiaa on kysytty mm asuntoministeri Jan Vapaavuorelta Viherympäristö-lehden haastattelussa 6/2008. Ministeri vastasi alla olevaan kysymykseen näin:

Kotitalousvähennys kannustaa ihmisiä käyttämään ammattilaisia myös yksityispihojen rakentamisessa ja hoidossa. Kotitalousvähennystä ei voi kuitenkaan vähentää ostetusta pihasuunnittelusta. Onko tähän mahdollista saada muutosta?

"Kotitalousvähennys on osoittautunut toimivaksi kannustejärjestelmäksi, jolla on positiivisia vaikutuksia muun muassa toimivien palvelumarkkinoiden syntymiseen sekä työllisyyteen. Kotitalousvähennyksen käyttöalaa ollaankin laajentamassa ensi vuonna. Vähennyksen enimmäismäärä korotettaisiin 3 000 euroa verovelvolliselta. Enimmäismäärä koskisi kaikkea vähennykseen oikeuttavaa työtä, muun muassa asunnon kunnossapito- ja perusparannustyötä.

Kotitalousvähennyksen myöntämisen edellytyksenä on, että kotitalousvähennyksen perusteena oleva työ suoritetaan kotona eli verovelvollisen tai hänen sukulaisensa asunnossa tai vapaa-ajanasunnossa. Tätä periaatetta ei olla muuttamassa, joten ostetun pihasuunnittelutyön verovähennyskelpoisuuteen ei ole tulossa muutosta."