Nurmikkosi näyttää millainen puutarhuri olet

Suomalaisilla ei ole puutarhojensa suhteen ulkonäköpaineita. Tämä käy ilmi Husqvarnan huhtikuun lopulla julkistamasta tutkimuksesta. Sen mukaan yli 46 prosenttia pohjoismaisista puutarhureista suhtautuu puutarhansa ulkonäköön ja hoitoon rennosti. Huomattavasti huolehtivampia ovat esimerkiksi ranskalaiset puutarhurit.

Usein pinta-alaltaan suurin elementti puutarhassa on nurmikko. Joillekin nurmikko on puutarhan ylpeys, toisille välttämätön paha. Tasaisen vihreästä nurmimatosta toki haaveilevat kaikki: niin kaupunkien urbaanipalstojen, omakotitalon puutarhakeitaiden kuin laajojen maaseutupihapiirienkin omistajat. Tasainen nurmimatto syntyy vain, kun nurmikko leikataan säännöllisesti, alkukesällä jopa kaksi kertaa viikossa. Ensimmäisillä leikkauskerroilla on tärkeää olla leikkaamatta nurmikkoa liian lyhyeksi.

Paras leikkauspinta terävillä terillä

Kasvukauden alun tiivistahtisen leikkuukauden jälkeen leikkuuväli harvenee, sillä varsinaisen kesän lämmön myötä nurmikon kasvu hidastuu. Nurmikkoa ajavaa saattaa lohduttaa, että kuumimpana kesäkautena nurmikon kasvu saattaa hetkellisesti heiketä. Tämä vaihe on tosin lyhytaikainen, sillä sateiden myötä kasvu voimistuu jälleen. Husqvarnan ruohonleikkuresta vastaava tuotespesialisti Jukka Paasia muistuttaa, että nurmikko kannattaa jättää helteellä pidemmäksi, jotta se ei rusketu. Hyvä muistisääntö on, että ruohon pituudesta pitäisi leikata kerrallaan vain kolmasosa. Korkea kasvusto suojaa juuristoa ja heinien vihreät osat säilyttävät värinsä. On nurmikko uusi tai vanha, on leikkurin ja sen terien oltava kunnossa.

Kun leikkausjälki on terävä, nurmikon kuivumisen ja sairauksien riski vähenee. Jos leikkauspinta on epätasainen ja rosoinen, ruohonkorret altistuvat helpommin sairauksille ja saattavat kuolla. Tällöin nurmikko muuttuu ruskehtavaksi, ja rikkaruohot valtaavat alaa. Hyvä leikkauspinta saadaan käyttämällä teräviä teriä.

Millainen leikkuri sopii minun pihalleni?

Jokainen nurmikko on yksilöllinen. Onko sinun pihasi kuin laakea ja tasainen jalkapallokenttä vai kumpuileva ja monimuotoinen? Monimuotoisille alueille sopii ajoleikkuri, jonka kääntösäde on pieni. Kumpuilevassa maastossa parhaiten toimii nelivetoinen leikkuri.

Ruohonleikkuria hankittaessa kannattaa miettiä kolmea avainasiaa: nurmikon kokoa, nurmikon tyyppiä, sekä sitä haluaako kerätä ruohon pois vai antaako sen leikatessa levitä nurmikolle. Jos leikattava alue on suuri ja aukea, kannattaa valita ajoleikkuri, jonka leikkuuleveys on vähintään yksi metri. Jos alue on edelleen suuri, mutta ahtaampikulkuinen puista ja pensaista johtuen, riittää kapeampi leikkuuleveys. Tällöin leikkurin ajoketteryys on tärkeä ominaisuus.

Sivullepuhallustoiminnossa leikkuujäte leviää paremmin kuin taaksepuhaltavassa, joka jättää jälkeensä “ruohovanan”. Toisaalta taaksepuhaltavan mallin ajo-ominaisuudet ovat paremmat. Uusimpien leikkureiden BioClip-toiminto hienontaa ruohon pieneksi silpuksi, joka maatuu nopeasti nurmikon ravinteeksi. Lopputulos on tasaisempi ja siistimpi kuin sivulle- tai taaksepuhaltavassa leikkuussa. BioClip hienontaa tehokkaasti myös maahan pudonneet lehdet syksyllä. Viimeistelytyön tarve jää lähes olemattomaksi.

Leikkuujätteen kerääminen ehkäisee rikkaruohojen leviämistä ja leikkuutulos on aina siisti. Kerätyn leikkuujäte voi esimerkiksi kompostoida. Leikkurissa jätteen keruutoiminto on suositeltava, jos ruohon leikkaaminen aiheuttaa allergisia reaktioita. Keruutoiminnolla voi myös kerätä syksyisin puista pudonneet lehdet. Puutarhatraktorit tai Rider-leikkurit voidaan varustaa erilaisin lisälaittein, kuten peräkärryllä, ruohonkerääjällä, sammaleenpoistajalla tai levittimellä. Molempiin on saatavana myös lumen raivaukseen tarkoitettuja lisälaitteita tai kevätsiivousta helpottava katuharja. Näin traktorista tai Riderista on hyötyä ja iloa ympäri vuoden.

Nurmikon ilmaaminen vastustaa sammaloitumista

Joka vuosi on yhtä yllättävää nähdä, miten paljon kuivaa ja kuollutta ainesta nurmikosta irtoaa. Paras aika ilmaamiselle on nyt, kun ruoho on alkanut kunnolla kasvaa. Nurmikon ilmaaminen hyödyttää nurmikkoa monella tapaa. Toisaalta se irrottaa sammalta ja kuollutta ainesta, mutta ennen kaikkea se antaa ilmaa juurille. Koska sammal ei viihdy ilmastoidussa pintakerroksessa, nurmikon kyky vastustaa sammalen kasvua ja rikkaruohoja paranee. Ilmaamisen ja siistimisen jälkeen on erinomainen tilaisuus kylvää tarvittaessa lisää siemeniä alueelle.

Lannoittaminen vähentää rikkaruohoja

Nurmikkoa kannattaa lannoittaa mieluummin vähän ja usein kuin paljon ja harvakseltaan. Nurmikko pitäisi lannoittaa kasvukauden pituudesta riippuen 3—4 kertaa vuodessa. Ensimmäinen lannoitus on parasta tehdä, kun nurmikko alkaa herätä keväällä. Tavallisesti nurmikko pystyy käyttämään lannoitetta hyväkseen vasta muutaman viikon kuluttua lannoittamisesta. Lannoitettaessa on kiinnitettävä huomiota myös toiseen seikkaan: maan on oltava kostea. Jotta nurmikko voi käyttää lannoitetta hyväkseen, se tarvitsee kosteutta. Lannoitusta kannattaa välttää juuri ennen kuivuusjaksoja tai liian myöhään kasvukauden lopussa.

Typekkäät NPK-lannoitteet sopivat nurmikolle. Typen olisi oltava sekä nitraatti- että ammoniummuodossa. Nitraattimuotoinen typpi on nopeavaikutteisempi kuin ammoniummuotoinen typpi, jota nurmikko pystyy käyttämään hyväkseen vasta myöhemmin. Lannoittaminen lisää nurmikon kykyä vastustaa rikkaruohoja ja sammalta. Yleinen harhaluulo on, että lannoitettua nurmikkoa joutuu leikkaamaan useammin kuin lannoittamatonta. Totuus on, että nurmikkoa saa leikata lähes yhtä usein kummassakin tapauksessa, mutta lannoittamattomassa nurmikossa kasvaa enemmän rikkaruohoja.

Kastele nurmikkoa tai vähennä sen leikkaamista

”Suurin osa kotipuutarhureista ei kastele nurmikkoa. Helteellä riittääkin leikkauskorkeuden nosto,” Paasia kertoo. ”Jos nurmikko näyttää terveeltä ja vihreältä, sitä ei normaaliolosuhteissa tarvitse juurikaan kastella. Pitkän kuivuusjakson aikana nurmikkoa on hyvä kastella kunnolla kahdesti viikossa. Nurmikon kasteleminen usein ja vähäisellä vesimäärällä on tuhoisaa, koska tällöin ruohon juuret työntyvät kohti pintaa. Tarpeettoman haihtumisen välttämiseksi nurmi kannattaa kastella joko illalla tai yöllä.”

Suomessa Husqvarna-tuotteita maahantuo ja markkinoi Oy Husqvarna Ab. Husqvarna-tuotteiden myynnistä vastaavat valtuutetut, huoltopalveluja tarjoavat pienkonekaupan erikoisliikkeet.