Näin saat pihan ja puutarhan kevätkuntoon ja nostat samalla asunnon arvoa

Kevään ensimmäisten merkkien saapuessa ja lumen sulaessa katseet siirtyvät ympäröiviin piha- ja viheralueisiin. Kodin pihan ja ympäristön siisteydellä on merkitystä myös asunnon myyntihintaan ja -aikaan. Huoneistomarkkinoinnin teettämän tutkimuksen mukaan pihan ja ulkotilojen, kuten parvekkeen ja terassin pienetkin parannukset nostavat kiinteistön arvoa jopa 8 prosenttia.

Asuntoa ympäröivät ulkoalueet vaikuttavat kiinteistön ostopäätökseen erittäin paljon. Kevään aikana asuntokauppa käy kuumimmillaan ja oma asunto on saatava erottumaan muista tarjolla olevista asunnoista. Lähes kaikki kyselyyn vastanneista kiinteistönvälittäjistä olivat sitä mieltä, että hyvin hoidettu piha nostaa kiinteistön arvoa vähintään 3 prosenttia ja viidennes uskoi arvon nousevan jopa 9-12 prosentilla.

Pienetkin parannukset vaikuttavat kiinteistön myyntiin myönteisesti. Kyselyyn vastanneet välittäjät listasivat toimenpiteitä, joilla asunnon arvoa saa nostettua sekä seikkoja, jotka laskevat myyntihintaa.

Välittäjien vinkit pihan kunnostukseen:

 1. Laita tavarat omille paikoilleen ja siirrä tarpeettomat rojut pois näkyvistä.
 2. Huolehdi pihan yleisestä siisteydestä.
 3. Leikkaa nurmikko ja siisti pensaat.
 4. Kitke rikkaruohot.
 5. Korjaa terassien ja parvekkeiden laudoitukset ja maalaa tarvittaessa.
 6. Paikkaa kuoppainen tai reikäinen asfaltti.
 7. Tasoita pihan epätasaisuudet.
 8. Korjaa rikkinäiset laatoitukset tai vaihda tilalle uudet.
 9. Rajaa hiekka- ja nurmialueet.

Seikat, jotka laskevat asunnon myyntihintaa ja pidentävät myyntiaikaa:

 1. pihan yleinen epäsiisteys
 2. oleskelualueen huono kunto
 3. leikkaamaton nurmikko ja pensaat
 4. asfaltin huono kunto
 5. pihan epätasaisuus
 6. rikkinäiset laatoitukset ja laudoitukset

Tutkimukseen vastanneet suosittelevat myös ulkopuolisen pihasuunnittelijan käyttämistä tarpeen ja oman ajan mukaan. Pihan ilmettä voi nopeasti parantaa myös vuokraamalla pihakalusteita ja ruukkuja asuntonäytön ajaksi.

”Asuntokysyntä alkaa virota hiihtolomien ja pääsiäisen jälkeen. Kevätkuukaudet ovat yleisesti parhaimpia pientalojen myyntikuukausia, koska asunnon ostopäätökset syntyvät usein silloin. Pientalojen myynnissä pihan kunnolla on merkitystä, kun lumien sulaessa tarjonta lisääntyy. Pienilläkin ehostuksilla pystyy erottautumaan muista myytävistä kohteista”, sanoo Huoneistomarkkinoinnin liiketoimintajohtaja Jukka Rantanen.

Huoneistomarkkinointi Oy:n kiinteistönvälittäjille toteuttamaan kyselyyn vastasi 224 välittäjää.