Miten saan syreenipensaan kukkimaan kunnolla?

Istutin muutama vuosi sitten pihaani valkoisen ja sinisen syreenipensaan vierekkäin. Valkoinen kukkii kunnolla (kukat aukeavat), mutta sininen tekee kukan nuput, mutta kukat ei aukea, jäävät nuppuasteelle, kuivaen talven aikana pois.

Syreenit ovat pitkäikäisiä pensaita ja ne kukkivat melko vanhoilla versoilla. Kysymyksestä ei selviä nuppujen kuivumisen syy, joka täytyisi korjata. Kukkanuput voivat kuivua mm. pakkasvaurion, jonkin sairauden tai tuhohyönteisten vuoksi.

Useimmat ongelmat hoituvat kasvupaikan oloja parantamalla. Syreenit voivat parhaiten kunnolla kalkitussa ja runsasravinteisessa mullassa. Syreenin kaltaisella suurella pensaalla tulee olla hyvälaatuista multaa vähintään 60 sentin syvyydeltä ja metrin leveydeltä. Kasvualustan tulee olla huokoinen, jotta juuristo saa happea, vesi imeytyy maahan nopeasti ja juurten on helppo kasvaa. Hyvälaatuinen, paksu multakerros pidättää riittävästi vettä ja ravinteita hellekausinakin. Moni pensas kärsii vieläkin viime kesän kuivuudesta. Kuivahtamaan päässyt pensas tai puu saattaa kituuttaa useammankin vuoden ennen kuin kuolee lopulta.

Ella Räty, Taimistoviljelijät ry