Mistä tietää, että multa on hyvää?

Kasvualusta on sopivan kosteaa, ei liian märkää tai liian kuivaa. Käteen multa tuntuu kostealta. Mullassa ei saa olla epämääräistä pahanhajuista tuoksua, eikä rikkakasvien juuria, suuria kiviä tai muita kappaleita, esimerkiksi isoja puunkappaleita. Mullassa ei voi olla myöskään isoja savikokkareita. Multa on tasaväristä ja kuohkeaa.

Nykylainsäädännön mukaan kaikkien kasvualustantuottajien, jotka valmistavat multaa vähittäismyyntiin, tulee olla rekisteröityjä kasvualustan tuottajia. Heidän tulee tehdä mullasta tuoteseloste, josta selviää kasvualustan valmistusmenetelmä, sen raja-arvot sekä käyttötarkoitus.

Kasvualustatuottajan rekisteröityminen tapahtuu Eviraan, jonka sivuilta rekisteröityneet kasvualustavalmistajat löytyvät.

Jos tuoteselostetta ei ole esittää, tulee kasvualustan toimittajalta vaatia esimerkiksi Viljavuuspalvelu Oy:n tekemän kasvualusta-analyysi, jonka tulee sisältää kasvualustan mekaaninen sekä kemiallinen koostumus, tulkintaohjeet. Mikäli toimittaja ei sitä toimita, lisätietoa kasvualustavaatimuksista löytyy esimerkiksi viljavuuspalvelu.fi verkkosivuilta tai Viherympäristöliitosta.