Miksi viherrakentajan pensaissa ei ole lehtiä?

Viherrakentaja käyttää työssään usein ammattikäyttöön tuotettuja, paljasjuurisia kylmävarastotaimia. Jos istutusaika on aikainen kevät, voidaan istuttaa paljasjuurisia taimia, joissa ei istutushetkellä ole lehtiä. Paljasjuuriset taimet voidaan maan sulettua nostaa taimistolta ja istuttaa uuteen kasvupaikkaan ennen kasvuunlähtöä. Taimet voivat olla myös varastoitu talven yli kylmävarastossa, joten ne eivät ole istutushetkellä vielä kasvussa, eikä niissä ole sen takia vielä lehtiä. Keväällä noin juhannukseen asti voidaan käyttää syksyllä kylmävarastoihin siirrettyjä paljasjuuritaimia.

Kotimainen taimituotanto tuottaa kahden tyyppisiä pensaita: taimia, jotka on suunnattu taimimyymälä- ja kuluttajakäyttöön sekä ammattilaisille suunnattuja paljasjuuritaimia.

Massapensastuotannossa kasvi valmistuu syksyllä, jolloin taimistot nostavat kaikki pensaat maasta. Osa taimista menee suoraan pellolta uudisistutuksiin ja nämä taimet ovatkin aina elinvoimaisimpia. Tästä syystä kasvien pääistutusaika on syksy.

Osa kasveista siirretään kylmävarastoihin lajiteltaviksi ja näistä taimista pakataan myös seuraavan vuoden syksynä myytävät astiataimet, joista suurin osa menee taimimyymälöihin ja puutarhakeskuksiin.