Lämpöä syyspihaan mongolianvaahteralla

Tulen väreissä hehkuva mongolianvaahtera on syyskuun 2008 nimikkokasvi. Kasvi viihtyy aurinkoisilla, kuivahkoilla tai tuoreilla paikoilla. Pieneksi puuksi varttuvan mongolianvaahteran lehdistö muuttuu syyskylmissä kirkkaanpunaiseksi.
 
Kuukauden kasvit nimeää Taimistoviljelijät ry, joka on valtakunnallinen taimitarhojen neuvonta- ja edunvalvontajärjestö. Kuluttajavalistusta annetaan puutarhoissa ja puistoissa kasvatettavista puista, pensaista, köynnöksistä ja perennoista.

Kaunein pikkupuuna

Mongolianvaahtera (Acer tataricum subsp. ginnala) on yleisin pienikokoiseksi jäävä vaahteralajimme. Siitä voidaan muotoilla leikkaamalla matalan pensasmainen, mutta vapaasti kehittyvästä kasvista tulee koristeellisen mutkittelevaoksainen ja jopa kuusi metriä korkea pikkupuu. Laji puhkeaa kukkaan kesäkuun loppupuolella. Kukkatertut ovat pienehköt ja hillityn kellanvalkoiset.

Mongolianvaahtera onkin upeimmillaan syysasussaan, josta kehittyy kirkkain valoisalla paikalla hikevässä maassa. Tyypillisin ruskaväri on punainen, mutta toisinaan liuskaiset lehdet muuttuvat keltaisiksi. Kestävimmät kannat menestyvät Pohjois-Suomessa VI-vyöhykkeellä saakka.

Lisätietoja: Taimistoviljelijät ry, puh. (09) 5841 6551, (09) 5841 6550

Mongolianvaahtera syysväreissä, kuva Ella Räty.