Lämpöä syyspihaan hohdekukilla

Tulen väreissä hehkuvat hohdekukat ovat tämän syyskuun 2008 nimikkokasveja. Kasvit viihtyvät aurinkoisilla, kuivahkoilla tai tuoreilla paikoilla. Perennapenkissä syksyllä kukkivat syyshohdekukat keltaisen, oranssin ja tiilenpunaisen sävyissä. Näistä monivuotisista kukista tulee keskimäärin metrin korkuisia.

Kuukauden kasvit nimeää Taimistoviljelijät ry, joka on valtakunnallinen taimitarhojen neuvonta- ja edunvalvontajärjestö. Kuluttajavalistusta annetaan puutarhoissa ja puistoissa kasvatettavista puista, pensaista, köynnöksistä ja perennoista.

Aurinkoa kaipaavat hohdekukat

Pystyvartiset, 60–120-senttiset hohdekukat ovat tyypillisiä ryhmäperennoja eli monivuotisia kukkakasveja, jotka eivät leviä koskaan liikaa. Ne viihtyvät aurinkoisella paikalla kuivahkossa maassa. Mykerökukinnot houkuttelevat puutarhaan perhosia, mehiläisiä ja kimalaisia.

Varhaisimmat syyshohdekukat (Helenium Autumnale-ryhmä) avaavat nuppunsa heinäkuussa, mutta etenkin korkeat lajikkeet vasta syksyllä. Lämpimänsävyiset laitakukat ovat yleensä eri väriä kuin kukinnon nappimainen keskusta. Koska talvimärkyys tuhoaa herkästi nämä kauan kukkivat perennat, etenkin Pohjois-Suomessa kannattaa istuttaa mieluummin koreahohdekukkaa (Helenium hoopesii). Sen oranssinkeltaiset kukat avautuvat maamme eteläosassa jo ennen juhannusta.

Lisätietoja: Taimistoviljelijät ry, puh. (09) 5841 6551, (09) 5841 6550

Koreanhohdekukka. Kuva Ella Räty.