Kysymys kultasateesta

Mistä voi ostaa kultasadepuun, ja kuinka paljon ne maksavat? Ovatko ne vaikeita kasvatettavia?

(Kalju)kultasade, Laburnum alpinum, on joko monihaarainen iso pensas tai yksirunkoinen pikkupuu. Sitä on saatavana esimerkiksi 120 sentin runkoon kasvatettuna pikkupuuna, jolloin hinta on noin 50–60 euroa. Pensaita myydään – taimen koosta ja iästä riippuen – hintaan 15–40 euroa.

Kultasade ei sinänsä ole mitenkään vaikea kasvattaa, kunhan muistaa suojata versot jäniksiltä, kaneilta yms. Tärkeintä on valita aurinkoinen ja lämmin kasvupaikka ja istuttaa laji Etelä-Suomeen vyöhykkeille I-III. Kasvualustan tulee olla hikevä, silti hyvin vettä läpäisevä. Hieman ympäristöstään koholla oleva istutusalue (kuten hedelmäpuilla) on eduksi, jolloin maa lämpiää nopeammin eikä vesi jää seisomaan juuristoalueelle. Koska kultasateella on typpeä sitovat juuribakteerit, se ei tarvitse erityisen runsasravinteista multaa. Peruslannoitus ja -kalkitus täytyy toki tehdä ja kasvualustaa tulee olla vähintään 60 sentin syvyydeltä ja metrin leveydeltä (suositus pienille puille).

Kultasade alkaa kukkia suhteellisen vanhana, sillä sen kukat kehittyvät pitkäikäisiin kääpiöversoihin. Keväällä kultasateesta leikataan pois kuolleet ja vioittuneet osat. Kun kasvi tulee vanhaksi eli kukinta heikkenee ja oksat näyttävät kesälläkin harvoilta, sitä aletaan nuorentaa. Vanhasta kultasateesta poistetaan keväällä vanhimpia versoja, jolloin kasvustoon tulee tilaa uusille versoille.

Ella Räty, Taimistoviljelijät ry