Kivien tukeminen täytön yhteydessä?

Purimme pihastamme vanhan rakennuksen. Jäljelle jäi lohkokivistä tehdyt perustukset. Olemme suunnitelleet siihen patiota. Perustus on toisesta päästä 30 cm ja toisesta 80 cm korkea. Pitäisikö lohkokivet jotenkin tukea tai sitoa toisiinsa ennen kuin sisäosaa aletaan täyttämään, ettei ne kallistuisi ulospäin. Miten täyttö tulisi tehdä? Mitä pintaan? Liuskekiveä?

Tarvitseeko kiviä sitoa toisiinsa, riippuu siitä, kuinka massiivisia kivet ovat. Mikäli pystytte kiviä käsin siirtämään, ne tulisi sitoa toisiinsa esimerkiksi taustavalulla tai poraamalla harjaterästapit kivien takaosaan.

Yleensä ongelmana on, kun tehdään rossipohjakiven varaan patio, että täyttösora tuppaa valumaan kivien raoista. Jos laitatte eristyslevyn kivien taakse, tämä ehkäisee maan routimista kivien takana ja estää täyttösoran valumisen kivien välistä.

Rossipohjan voi täyttää routimattomalla kiviaineksella. Yleensä rossipohjan sisus on routivaa, joten se tulisi eristää suulakepuriste-eristeellä tai styroxilla. Pintaan voi laittaa mitä vaan. Miettikää, onko liuskekivi kuitenkaan käyttöominaisuuksiltaan sellainen, mitä patiolta haetaan.

Mukavia pation rakentamiskelejä teille.

Henrik Bos
puheenjohtaja, Viheraluerakentajat ry
Pikon Taimisto Oy