Keiju- ja norjanangervon leikkaus

Ajattelin leikata keiju- ja norjanangervoni tänä keväänä. Voinko tehdä niin, ja jos, niin kuinka lyhyeksi leikkaan?

Sekä keiju- että norjanangervo kestävät hyvin voimakkaankin leikkauksen ja molemmat voi leikata juuri nyt ennen silmujen täydellistä avautumista. Koska norjanangervo kukkii pian, sen voi leikata yhtä hyvin myös kukinnan päätyttyä.

Norjanangervo nuorennetaan mieluiten poistamalla vanhimpia ja/tai viottuneita oksia maata myöten. Kun harvennuksen tekee joka vuosi tai parin vuoden välein, kerralla ei tarvitse leikata kovin montaa oksaa. Jos taas leikkaus on jäänyt tekemättä useana vuotena, pensas saattaa olla niin ränsistynyt, että se on helpointa leikata alas ts. kaikki versot typistetään noin 20 sentin korkeudelta maanpinnasta.

Tänä keväänä moni pensas on niin pahasti lumen maahan painama, että jo senkin takia kannattaa leikata pensaat reilusti alas.

Keijuangervon leikkaisin nyt (6.5.2010), koska se kukkii vasta keskikesällä. Sille sopii kaikissa tilanteissa alasleikkaus eli kaikkien versojen leikkaaminen keväällä 10-20 sentin korkeudelta maanpinnasta (cm:n kanssa ei tarvitse olla kovin tarkka).

Ella Räty, Taimistoviljelijät ry