Istutusten rajaustavat

Kasvillisuusalueet on järkevää rajata muusta ympäröivästä alueesta. Erityisestä tämä on tärkeää, kun istutusalue rajautuu nurmikkoon, josta nurmiheinät leviävät nopeasti kasvi-istutuksiin, jos tätä ei estetä.

Rajaukset estävät myös kasvualustan ja mahdollisen kateaineen leviämistä viereisille alueille, esimerkiksi käytävälle.

Rajaustavat

Istutuaslue kantataan pari kertaa kesässä. Tämä on tehokas keino, mutta vie aikaa. Työ tehdään esimerkiksi lapiolla tai erityisellä kanttausraudalla.

Istutusalue voidaan nostaa muuta aluetta korkeamalle käyttämällä pihaan sopivia rakenteita ja materiaaleja., Rajausmateriaaleiksi sopivat turveharkot, muurikivet, betonikivet, luonnonkivet ja erilaiset reunukset.

Kestävä rajaus saadaan betoni- tai luonnonkiveä käyttäen. Kivillä saadaan helposti aikaan myös kaarevia muotoja. Rajauksesta saa tehokkaammaan lisäämällä istutusalueen ja rajattavan alueen väliiin suodatinkankaan.

Muoviset nurmikkoreunukset tai kivireunukset ovat suhteellisen edullisia ja helposti asennettavia. Niitä on markkinoilla erilaisia ja erivärisiä. Yksi näistä on tuotenimeltään Valley View -nurmikkoreunus. Siitä saa helposti kaarevia muotoja.

Kestävä ja esteettisesti kaunis ratkaisu on myös teräsreunus. Teräsreunuksia on myös valmiina tuotteina tarjolla markkinoilla, mm. Omni Sica Oy:llä.