Hoitoa helpottavat ratkaisut

Pihan hoitoa helpottavia ratkaisuja kannattaa miettiä jo pihaa suunnitellessa tai pihaa remontoidessa. Pihan hoidosta ei saa tulla riippakiveä, jotta pihasta nauttimiseen jää riittävästi aikaa.

Hoito helpottavista asioista on tekstiä myös Pihan rakentaminen otsikon alla.

Näissä asioissa voit vähentää työtä:

  • rikkakasvien kitkeminen
  • kastelu
  • ruohonleikkuu
  • kasvillisuuden hoitoleikkaukset

Rikkakasvien kitkentää voi vähentää monin tavoin. Kerrokselliset istutukset ja maanpeittokasvit vähentävät rikkakasvien iskeytymistä. Kasvualustana käytetään kauppavalmisteita. Kasvillisuuden väleissä käytetään katteita. Jos rikkakasveja ilmaantuu, ne kitketään jo pienenä pois, jotta ne eivät pääse vahvistumaan.

Kastelun aiheuttamaa työtä voi vähentää asentamalla automaattisia kastelujärjestelmiä.

Ruohonleikkuuta voi vähentää käyttämällä hyvälaatusia siemenseoksia. Tai korvaamalla osan tai kokonaan nurmikon vähän hoitoa vaativalla niittymäisellä alueella tai rakentamalla puu- tai kivipintaisia oleskelualueita.

Kasvillisuuden hoitoleikkaustarvetta voi vähentää valitsemalla vapaasti kasvavia kasvilajeja, kasveja, joita ei tarvitse leikata alas – tai ainakaan kovin usein. 

Leikattava pensasaita on kaunis, mutta se on leikattava säännöllisesti, jotta se säilyy kauniina. Sen sijaan voi käyttää aidaksi sopivia vapaasti kasvavia pensaskasvilajeja.

Jos nurmikkoa hoidetaan intensiivisesti ja leikattava pinta-ala on suuri, voi käyttää kerääviä leikkureita (leikkuujäte kerääntyy leikkurissa olevaan kerääjään). Tällöin nurmikon leikkuujätettä ei tarvitse haravoida pois.