Hankinnat pihaan ja puutarhaan jatkuvasti kasvussa

Viime vuonna 1,9 miljoonaa kotitaloutta teki hankintoja puutarhaan ja parvekkeelle. Puutarhakauppa kasvoi vuonna 2008 Suomen Gallup Elintarviketieto Oy:n kotipuutarhatutkimuksen mukaan 7 % edellisvuodesta. Kotipuutarhureiden ostot olivat yhteensä 565 miljoonaa euroa. Keskimäärin rahaa käytettiin lähes 300 euroa/ostava talous. Ne taloudet, joilla on käytössään oma piha, käyttivät rahaa puutarhahankintoihin keskimäärin 341 euroa (kasvua edellisvuodesta 9 %).

Pihan ja puutarhan arvostus ja käyttö on viimeisen kymmenen vuoden aikana kasvanut huomattavasti, sillä vuonna 1997 kotipuutarhureiden hankinnat olivat yhteensä 242 miljoonaa euroa.

Parvekkeita sisustetaan

Kahdella kolmesta parvekkeesta pidetään kasveja tai niitä sisustetaan. Keskimäärin rahaa käytetään parvekehankintoihin noin 100 euroa/ostava talous. Kasvu on melkoista sillä vuonna 2000 vastaava luku oli 54 euroa. Nykyisin parvekkeen kasvit vaihdetaan useaan kertaan kesän sesonkien mukaan.

Taantuma ei tunnu puutarhakaupassa

Taantuman ei odoteta näkyvän notkahduksena puutarhakaupassa. Näin ei tapahtunut edellisen talouslaman aikana 90-luvulla. Yara Suomi Oy:n ennen joulua teettämän Norstatin Omnibus-tutkimuksen mukaan kuluttajat tulevat kesän 2009 aikana panostamaan aktiivisesti harrastuksiin, pihanhoitoon ja pihalla oleiluun. Muun muassa 70 prosenttia vastanneista kertoi hankkivansa muun muassa taimia ja ryhmäkasveja tulevanakin kesänä.

Suomen Puutarhakauppiaat ry:n puheenjohtaja Sami Pihkoluoma uskookin puutarhaharrastuksen suosion kasvavan edelleen ja myös talouden laskusuhdanteissa. Yhä useammasta ihmisestä huokuu halu rakentaa ja stailata pihoista entistä vehreämpiä ja viihtyisämpiä, joista voi nauttia yhdessä perheen ja vieraiden kanssa. Myös hyötykasvien istuttaminen ja kylväminen ovat kasvussa. Saadaanhan omatarveviljelyllä tuoreita ja maukkaita hedelmiä, marjoja ja vihanneksia ruokapöytään ja kauppalaskukin pienenee hieman.

KevätPuutarhan 2009 kävijöistä lähes viidennes investoimassa pihaan

Suomen Messujen keräämässä KevätPuutarha-näyttelyn kävijäkyselyssä 22 prosenttia kävijöistä aikoo tehdä seuraavan vuoden aikana pihalla tai puutarhassa suuremman muutoksen. Kotitalousvähennystä aikoo hyödyntää 32 prosenttia. Vakituisen asunnon piha- ja puutarhatyössä kotitalousvähennystä aikoo hyödyntää 23 prosenttia.