Billnäsin historiallinen ruukkimiljöö muuttuu tapahtumien keskukseksi: Puutarha-näyttely kesäkuussa

Koko Billnäsin kesäkauden avaava Puutarha 2009 -tapahtuma 5.-7.6.2009 pe-su on suunnattu niin aloittelevalle viherpeukalolle kuin kokeneelle puutarhaharrastajallekin. Billnäs sommar Puutarhassa kävijä voi ammentaa virikkeitä, ideoita ja tietotaitoa, taimiostoksia unohtamatta. Puutarha 2009 tuo esiin alan merkittävimpien asiantuntijoiden ja palveluntarjoajien lisäksi kiinnostavia taimistoja, alan harrastajien järjestöjä ja työnäytöksiä.

Puutarha 2009 teemoina ovat perennat, puuvartiset, työvälineet ja tarvikkeet, puutarhan kalusteet ja somisteet sekä pihan kivetykset ja kivikoristeet.
Näytteilleasettajina on niin maahantuojia kuin erikoiskauppiaita ja jo pelkästään osastojen upeista somistuksista voi kävijä ammentaa ideoita runsain mitoin.
Puutarha 2009 esittelee runsaan valikoiman pienkoneita, työvälineitä ja tarvikkeita. Puutarhan sisustus ja ”tuunaus” ovat aallon harjalla kesällä 2009. Puutarhakalusteilla, köynnöskaarilla, takorautaisilla porteilla tai upeilla ruukuilla luodaan helposti erilaisia tiloja ja tunnelmia puutarhaan. 

Erilaiset puutarhayhdistykset ja -seurat ovat tärkeässä osassa Billnäsissa. Edustettuina on niin alueen kuin eri sukuja ja lajeja edustavat seurat ja yhdistykset. Yhdistysten osastoilla voi tutustua eri kasvisukuihin perusteellisemmin ja osallistua opastettuihin työpajoihin, perehtyen vaikkapa pistokaslisäyksen, siemenkylvöjen tai koulinnan saloihin.

Billnäsin ruukin uusi omistaja Olli Muurainen kommentoi: ”Puutarha 2009 ideoinnissa ja toteutuksessa ovat puutarhaharrastajat olleet voimakkaasti mukana alusta saakka ja sen vuoksi sokerina pohjalla onkin alan harrastajien keskuudessa legendaksi muodostunut taimenvaihtotapahtuma. Ensimmäistä kertaa taimenvaihtotapahtuma on avoinna kaikille kävijöille lauantaina ja sunnuntaina. Harrastajat ovat tuoneet myös runsaan tietotaitonsa tapahtumavieraiden käyttöön, niin työpajojen kuin paikalla olevien asiantuntijoidenkin muodossa. Uskon tämän olevan sellaista extraa, jota vaikkapa aloitteleva harrastaja arvostaa.”

Vuodenvaihteen kuntaliitoksessa syntyneessä Raaseporin kaupungissa sijaitseva 1600-luvulta periytyvä Billnäsin ruukkialue vaihtoi omistajaa joulukuussa 2008. Alueen uudella omistajalla, Management Events -yhtiöiden Olli Muuraisella on edessään 12 vuoden mittava investointihanke: ”Lähivuodet kehitämme Billnäsin kesää erilaisten yleisötapahtumien ja konserttien voimin. Alueen ja sen ympäristön kunnostaminen alkaa välittömästi. Tulevan vuosikymmenen aikana Billnäs kehittyy ympärivuotiseksi kokous- ja tapahtumakäyttöön soveltuvaksi alueeksi, joka tarjoaa myös ravintolapalveluja ja hotellin. Alueen historia ja sen idyllinen miljöö ovat Billnäsin voima. 1600-luvulla tänne asetuttiin kosken takia, nyt virtaa tuo alueen ainutlaatuinen tarina.”, Muurainen linjaa.

Billnäs perinteisine rakennuksineen, puineen ja joenvarsinäkymin luo ainutlaatuiset puitteet tapahtumatoiminnalle. Billnäsin ruukki on yksi Ympäristöministeriön 1994 määrittelemistä kansallismaisemista.

Kaikissa Billnäsin kesän 2009 tapahtumissa on yhteinen erityispiirre; näyttelyjen pääsylipuilla pääsee kaikkiin kyseisenä päivänä alueella oleviin tapahtumiin! 

Luvassa on taidenäyttelyitä, harrastenäyttelyitä, käsityöläisten työnäytöksiä, konsertteja, klubeja, lavatansseja ja paljon muuta - aina elokuulle 2009.