58 000 kävijää KevätPuutarhassa

14.4.2013 päättynyt Kevätmessukokonaisuus – Kevätpuutarha, OmaMökki, Oma Koti ja Sisusta! – houkutteli neljän päivän aikana Helsingin Messukeskukseen reilut 58 000 puutarhan hoidosta, rakentamisesta, remontoimisesta, sisustamisesta ja vapaa-ajan asumisesta kiinnostunutta kävijää. Tuotteita ja palveluja heille esitteli 652 näytteilleasettajaa. Messuilta haettiin tunnelmia kevääseen, joka on pitkään antanut odottaa itseään.

Suunnitteluhortonomi Tanja Niemisen mukaan puutarha on monelle paikka, josta haetaan elämyksiä ja onnellisuutta.

– Raataminen ei ole trendikästä, vaan puutarhassa halutaan nautiskella, juhlia tai vaikkapa joogata. Myös puutarhan käsite on muuttunut: joillekin se on parveke, piha tai keittiöpuutarha, toiset viihtyvät julkisissa puistoissa, hän kertoi puutarhan trendeistä.

Kevätpuutarha-messujen mallipuutarhat esittelivät puutarhatyylejä eri puolilta maailmaa. Kasvillisuus oli sovitettu Suomen oloihin sopivaksi. Paikalla käyneet toimittajat äänestivät suosikkipuutarhakseen japanilaisen puutarhan. Sen runsas havujen ja kivien käyttö miellyttää monia ja toimii hyvin suomalaisessa ilmastossa. Japanilaisen puutarhan oli toteuttanut PihaSi Oy, ja yhteistyössä olivat mukana Tulikivi, Kekkilä, Harviala Oy, Puutarha Tahvoset, SiistiPiha, KoneGlans, Puutarhaliike Reiman Oy, LifeLike Finland ja Suomen Lasinjalostus Oy.

Puutarhaharrastus tutkitusti kasvussa

Puutarhaliitto ry:n julkistaman Kotipuutarhatutkimuksen mukaan puutarhakaupan arvo nousi vuonna 2012 edelliseen vuoteen verrattuna kuusi prosenttia. Hankintojen arvo oli peräti 620 miljoonaa euroa. Vuonna 2012 käytettiin puutarhahankintoihin rahaa keskimäärin 338 euroa ostavaa taloutta kohden, eli viisi prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Tutkimuksen mukaan 43 prosenttia yli 18-vuotiaista suomalaisista on kiinnostunut puutarhanhoidosta. Innokkaimpia harrastajia ovat naiset, taajamissa ja omakotitaloissa asuvat. Kiinnostus kasvaa tasaisesti iän myötä ja on vilkkainta eläkeiässä. Puutarhaharrastuksen kasvu näkyy edelleen voimistuvana parveke- ja omatarveviljelyn lisääntymisenä.

Mökkiläisseminaarissa ajankohtaista asiaa

Perjantaina Kevätmessujen yhteydessä pidetyssä Suuressa Mökkiläisseminaarissa etsittiin vastauksia vapaa-ajan asunnon omistajien kysymyksiin. Saaristoasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Mikaela Nylander kertoi, että mökkeilyyn käytetään vuodessa 7,4 miljardia euroa, ja se työllistää 90 000 henkilöä.

– Mökkeilyyn liittyy monia tärkeitä yhteiskunnallisia kysymyksiä, kuten mökkien tele- ja liikenneyhteydet, sähköistys, vesihuolto ja jätehuolto sekä muiden julkisten ja yksityisten palvelujen tarjonta. Osa-aikainen työnteko mökillä ja työssä käynti mökiltä ovat jo tuhansille todellisuutta, sanoi Nylander seminaarin avauspuheessa.

Asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru kertoi laajakaista- ja mobiiliyhteyksien etenemisestä mökkialueilla. Eduskuntaryhmien edustajat ja virkamiehet vastasivat mökkiläisten kysymyksiin Vapaa-ajan asukkaiden liiton puheenjohtajan Pentti Heikkurisen puheenjohdolla.  Seminaarin järjesti työ- ja elinkeinoministeriö/Saaristoasiain neuvottelukunta, Suomen Kuntaliitto Suomen Omakotiliitto/Vapaa-ajan Asukkaiden Liitto ry, Suomen Kylätoiminta ry ja Suomen Yrityskummit ry.

Home- ja energia-asiat puheenaiheina

Suomen Omakotiliiton järjestämässä Pidä huolta -seminaarissa ympäristöministeriön yli-insinööri Maarit Haakana puhui energiatodistuksesta ja yli-insinööri Jyrki Kauppinen korjausrakentamisen energiatehokkuusvaatimuksista.  Lisäksi esillä olivat omakotitalon sähköinen huoltokirja ja kotitalousvähennys.

Valtakunnallinen Hometalkoot-roadshow järjesti Oma Koti -messuilla seminaarin, joka oli suunnattu omakotiasukkaille ja rakentamiseen tai remontointiin ryhtyville. Tarjolla oli ajankohtaista tietoa kosteus- ja homeongelmien ennaltaehkäisyyn ja tunnistamiseen. Esillä olivat mm. omakotitalojen riskialttiit rakenteet, kuntotarkastus ja työmaan kosteuden hallinta.

Palkintoja ja tunnustuksia

Marita Risku ja Lars-Ole Barkar saivat messuilla ensimmäisen kerran luovutetun Vuoden Avoin Puutarha -tunnustuspalkinnon. Tunnustuksen luovuttaa Puutarhaliitto, joka näin haluaa tukea suomalaista puutarhakulttuuria ja puutarhaharrastusta sekä edistää puutarhamatkailua.

Riskun ja Barkarin puutarha täytti kaikki valintakriteerit. Puutarhan omistajat osallistuivat avointen puutarhojen tapahtuman toteuttamiseen aktiivisesti ja antoivat hyviä ideoita tapahtuman edelleen kehittämiselle. Puoltava lause saatiin myös paikalliselta puutarhaseuralta.

Seuraava Avoimet puutarhat -tapahtuma järjestetään sunnuntaina 4.8.2013. Silloin puutarhojen portit aukeavat vierailijoille taas yhden päivän ajaksi. Avoimiin puutarhoihin voi tutustua myös osoitteessa www.avoimetpuutarhat.fi

Vuoden Mökkiläinen viihtyy Kouvolassa

Työ- ja elinkeinoministeriön Saaristoasiain neuvottelukunta ja Suomen Messut valitsivat Kouvolan kaupungin ehdotuksesta Vuoden 2013 Mökkiläiseksi rakennusinsinööri Jouko Taskisen Vantaalta. Tunnustus myönnettiin Taskiselle pitkäaikaisen aktiivisen valtakunnallisen ja paikallisen mökkiläistoiminnan perusteella.

Taskinen on toiminut Suomen Omakotiliittoon kuuluvissa mökkiläisyhdistyksissä vuodesta 2000 lähtien ja ollut muun muassa useita vuosia Jaalan Kesäasukasyhdistys ry:n puheenjohtajana, Kouvolan vapaa-ajan asukkaat ry:n puheenjohtajana ja Vapaa-ajan asukkaiden liitto ry:n (VAAL) puheenjohtajana. Vuoden Mökkiläinen valittiin nyt 12. kerran.

Kukkasidontakilpailun voitto Jämsään

Kukkasidonnan jännittävä ja haastava Helsingin Avoimet 2013 -kilpailu huipentui lauantai-iltapäivällä, kun voittajaksi kukitettiin Säde Tilsala Jämsästä! Toiselle sijalle ylsi Hanna Räisänen Fiskarsista ja kolmannen sijan saavutti Mari Ruohonen Helsingistä. Kilpailun järjesti Suomen Kukkakauppiasliiton Helsingin piiri.

Ensi vuonna uudestaan!

Ensi vuonna Kevätmessukokonaisuuden muodostavat OmaMökki-, Oma Koti-, OmaPiha- ja Sisusta!-messut. Messut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 3.-6.4.2014. Kevätpuutarha-messut järjestetään seuraavan kerran keväällä 2015.