Piharakentaminen kiinnostaa erittäin paljon – pihaan halutaan etenkin kotimaista kiveä
Kodin kunnostus ja sisustus ovat kiinnostaneet suomalaisia jo vuosia. Nyt katseet on käännetty ikkunasta ulos ja pihanrakentamiseen. Kuluttajien mielestä hyvin rakennettu piha lisää kiistatta asumisviihtyvyyttä ja nostaa kiinteistön arvoa. Kaikkea ei enää välttämättä tehdä itse, sillä moni on kiinnostunut ulkopuolisesta suunnittelu- ja rakennusavusta. Luonnonkivimateriaaleja valittaessa kotimaisuus on hinnan ohella merkittävin kriteeri. Alan haasteita ovat etenkin kuluttajien epärealistinen hintakäsitys sekä oikeiden tiedottamiskanavien löytäminen.
Nämä asiat todettiin Kiviteollisuusliitto ry:n, Rakennustuoteteollisuus RTT ry:n ja Viheraluerakentajat ry:n piha- ja ympäristörakentamista koskeneissa tutkimuksissa. Tietoa kerättiin sekä kuluttajilta että ammattilaisilta. Kuluttajatutkimukseen vastasi 400 kuluttajaa, jotka ovat jo rakentaneet tai ovat aikeissa rakentaa pientalon tai remontoida entistä kotiaan. Ympäristörakentamisen ammattilaisten tutkimukseen vastasi 176 henkilöä luonnonkivi- ja betonituotteita valmistavista yrityksistä sekä viheralueita suunnittelevista ja rakentavista yrityksistä ja yhteisöistä. Tutkimukset toteutti Innolink Research Oy.
Kasvuodotukset alalla vahvat
Nykyään pihaa ei enää nähdä omakotiasumisen liittyvänä välttämättömänä pahana, vaan osana viihtyisää miljöötä. Kuluttajatutkimuksen vastaajista 98 prosenttia on sitä mieltä, että hyvin rakennettu piha lisää asumisviihtyisyyttä ja 99 prosentin mielestä piha lisää kiinteistön arvoa.
Tutkimuksen kuluttajavastaajista 67 prosenttia on aikeissa kunnostaa tai rakentaa pihansa seuraavan kahden vuoden aikana.
Kaikki pihantekijät eivät enää usko perinteiseen suomalaiseen itseisarvoon eli itse tekemiseen. Vajaa kolmannes on aikeissa käyttää suunnitteluapua ja runsas kolmannes aikoo käyttää ulkopuolista rakennuspalvelua pihan tekemisessä. Erityisesti apua kaivataan pohja- ja maansiirtotöissä sekä kiveystöissä. Tavallisimmat syyt ulkopuolisen avun käyttämisen ovat koneiden tarve sekä oman osaamisen puuttuminen.
Myös ammattilaiset uskovat vahvasti alan tuotteiden ja yritystoiminnan tuntuvaan kasvuun. Ammattilaisvastaajista luonnonkiven käytön kasvuun uskoo 94 %, betonikivien käytön 91 % ja viherrakentamisen kasvua ennakoi 94 % vastaajista.
Kotimaista luonnonkiveä arvostetaan
Vastaajat arvostavat luonnonkivien kotimaisuutta. Yhteensä 45 prosenttia antoi luonnonkiven kotimaisuudelle asteikon korkeimmat arvosanat. Kotimaisuutta piti merkityksettömänä vain viisi prosenttia vastaajista. Luonnonkiveyksen näki kiinteistön arvoa nostavaksi tekijäksi 95 prosenttia vastaajista ja betonikivetyksen puolestaan 87 prosenttia. Kiviteollisuusliitto ry:n toimitusjohtaja Pekka Jauhiainen pitää tuloksia erittäin myönteisinä.
– Kivirakentamisen katsotaan lisäävän kiinteistön arvoa, Jauhiainen pohtii.
Luonnonkivituotteita pihaansa aikoo hankkia 35 prosenttia vastaajista. Tavalli-simmin hankinta-aikeissa ovat luonnonkiviset pihalaatat tai pihakivet. Myös reuna- ja muurikivet kiinnostavat. Betonikivituotteiden hankinta on suunnitelmissa 43 prosentilla vastaajista, tavallisimmin pihalle halutaan betonisia kivilaattoja, pihakiviä tai muurikiviä. Jauhiainen muistuttaa, että luonnonkiveä ja betonituotteita voi käyttää rinnakkain.
– Näin päästään hyviin lopputuloksiin. Ei pidä ajatella, että ratkaisun täytyy olla jompi kumpi.
Rakennustuoteteollisuus RTT ry:n ympäristöbetonituotteiden tuoteryhmäpäällikkö Seppo Petrow kertoo, että betonipäällysteiden käyttö yksityispihoissa kasvaa tasaisesti.
– Kasvu on ollut myös suhdanteista riippumatonta, mutta siitä huolimatta olemme kivipohjaisten pihapäällysteiden käytössä vielä kaukana Keski-Euroopan tasosta. Suomessa tuotteita käytetään puoli neliömetriä asukasta kohti vuodessa, kun Keski-Euroopan maissa vastaava luku on 1-2 neliötä asukasta kohti, Petrow toteaa.
Kuluttajien hankintapäätöksiin vaikuttavat tuotteiden kestävyys, tuotteiden ulkonäkö sekä tuotteiden hinnat.
Tietoa kuluttajille luvassa lisää
Tavallisimmin tietoa pihan rakentamisesta haetaan piha- ja puutarhalehdistä (53 %). 49 prosenttia vastaajista on saanut tietoa ystäviltä tai tuttavilta ja 38 prosenttia rautakaupasta tai puutarhamyymälästä. Mieluiten tietoa haluttaisiin saada Internetistä ja yritysten kotisivuilta sekä alan lehdistä.
Vastaajista 38 prosenttia arvioi alalla olevan eniten puutteita tiedonsaannissa tuotteista ja palveluista. Internetistä tietoa hakee 42 prosenttia joko yritysten kotisivuilta, keskustelupalstoilta tai muualta Internetistä. Lisää helposti saatavaa tietoa kuluttajille on luvassa.
– Viheraluerakentajat ry avaa tulevan talven aikana uudet kuluttajille suunnatut Internet-sivut, joille kokoamme perustietoa pihan suunnittelusta, rakentamisesta ja hoidosta, kertoo Viheraluerakentajat ry:n toiminnanjohtaja Seppo Närhi.
Käsitys kustannuksista ei vastaa todellisuutta
Pihaa arvostetaan, mutta käsitykset kustannustasosta eivät vastaa todellisuutta. 69 prosenttia pitää kohtuullisena pihasuunnittelun hintana alle 500 euroa. 29 prosenttia vastaajista on valmiita maksamaan pihasuunnittelusta 500-1000 euroa.
Runsas kolmannes vastaajista on valmis maksamaan varsinaisesta pihan rakentamisesta tuotteineen 2001-5000 euroa. Sen sijaan kolmasosa vastaajista katsoo, että laatuisa piha pitäisi syntyä tuhannella eurolla.
Jauhiainen pitää summia täysin epärealistisina.
– Etenkin suunnittelusta ollaan valmiita maksamaan todella vähän eikä kukkaron nyörejä avata mielellään materiaalien hankintaankaan. Pihan tekemistä arvostetaan, mutta siitä ei haluta maksaa. Etenkin tässä suhteessa alalla on tiedottamisen tarvetta.
Ammattilaiset uskovat kotimaisiin kivituotteisiin
Alan yrityksille ja yhteisöille suunnatussa tutkimuksessa kartoitettiin ympäristörakentamisen tilaa ja haasteita tällä hetkellä. Ammattilaiset näkevät kotimaisen
kivituotteen vahvuuksina kestävyyden, laadun, ulkonäön, toimitusvarmuuden, toimitusaikataulujen pitävyyden sekä tiedon saatavuuden. Kotimaisuuden kääntöpuolena nähdään korkea hinta, mutta 28 prosentin mielestä kotimainen luonnonkivi on kokonaistaloudellisesti edullisempi kuin tuontivaihtoehdot. Vertailtaessa kotimaista ja ulkomaista kivituotetta ammattilaiset pitävät suomalaista vaihtoehtoa ylivoimaisesti parempana.
Ammattilaisten mielestä ala kaipaa lisää innovaatioita ja uudistumista.
– Käyttäjäystävällisiä tuoteratkaisuja pitäisi alalla kehittää, vaikka tuotekehitys onkin haastavaa, Jauhiainen arvioi.
Ammattilaiset kokevat luonnonkivi-, maisemabetoni- ja viherrakennusyritykset joustaviksi ja luotettaviksi alansa osaajiksi.
Tarvetta tiedolle sekä hoidolle ja huollolle
Yritysvastaajista yli puolet arvioi, että markkinoilla olisi kysyntää erityisesti neuvonnalle ja konsultaatiolle. 35 prosenttia puolestaan uskoo tarvetta olevan hoito- ja huoltosopimuksille. 34 prosenttia pitää puhdistuspalveluita kysyttynä palveluna. Sen sijaan kuluttajat eivät vielä innostuneet juuri lainkaan esimerkiksi pihanhoitopalveluista.
– Tässä astuu vielä esiin suomalaisen halu tehdä itse. Esimerkiksi Englannissa tavalliset perheet ostavat pihanhoitopalveluita. Uskon, että Suomessakin verovähennysoikeus tulee vaikuttamaan piharakennuspalveluiden käytön lisääntymiseen, Jauhiainen arvioi.
Seppo Närhi arvioi, että pihahoitopalvelut tulevat yleistymään kasvukeskuksissa lähivuosina. Noin kolmannes kuluttajista haluaa kokonaispalvelua. Tästä syystä monet viherrakennusyritykset tarjoavat rakennus- ja hoitopalvelujen lisäksi myös suunnittelupalvelua.
Kiviasentamisen haasteena ammattilaiset näkevät asennustyön työntekijöiden osaamisen (78 %). Myös asennuksen suunnittelu, asentaminen ja asennustyön valvonta saivat useita mainintoja kehittämiskohteina. Kaikille haasteille antaa oman lisänsä suomalaisen kesäsesongin lyhyys.
Närhi pitää ammattitaitoisen työvoiman puutetta eniten alan yritystoimintaa jarruttavana tekijänä.
– Tähän jäsenkyselyssäkin todettuun tilanteeseen kulminoituvat tällä hetkellä viherrakentamisen haasteet. Alan nopean kasvun myötä varsinkin keväällä voi olla vaikea saada heti esimerkiksi kiviasennuspalveluja. Uusia yrityksiä on kuitenkin viime vuosina tullut alalle runsaasti, Närhi kertoo.
Ammattilaisilta kysyttiin myös kaikkien aikojen hienoimpia kivirakennuskohteita Suomessa ja maailmalla. Useita ääniä ulkomailla saivat Egyptin pyramidit, Kiinan muuri ja Taj Mahal. Kotimaan kärkeä edustavat eduskuntatalo ja Kotkan Sapokan vesipuisto.
Info:
Tutkimukset toteutti Innolink Research Oy
Piharakentamisen kuluttajatutkimus toteutettiin touko-kesäkuussa 2008
Vastaajina 400 asukasta pääkaupunkiseudulta, Turusta, Tampereelta ja Oulusta
Ympäristörakentamisen kehittämistutkimus toteutettiin helmikuussa 2008. Vastaajat ovat yrityksistä ja yhteisöistä, jotka valmistavat kivi- ja betonituotteita tai suunnittelevat ja rakentavat viheralueita.
Vastaajina seuraavien liittojen jäsenet:
- Kaupunginpuutarhurien seura ry
- Kiviteollisuusliitto ry
- Rakennustuoteteollisuus RTT ry
- Seurakuntapuutarhurit ry
- Viheraluerakentajat ry
- Viheraluesuunnittelijat ry
- Suomen Maisema-arkkitehtien liitto ry
Vastauksia 176 kappaletta
Lisätietoja:
Kiviteollisuusliiton toimitusjohtaja Pekka Jauhiainen puh. 0400 427 620.
Rakennustuoteteollisuus RTT ry Betonikeskus, DI Seppo Petrow 0500 422 652
Viheraluerakentajat ry:n toiminnanjohtaja Seppo Närhi puh. 0400 419 085