Unelma puutarhasta vai unelma puutarhassa?

Ilolan arboretumin kalliopuutarhaa Salossa.

Unelma puutarhasta vai unelma puutarhassa - kirjoitusasussa on pieni, mutta merkittävä ero. PensasmustikkaToiseen näistä unelmista on helpompi tarttua ja pukea se konkreettiseen muotoon tai tekemiseksi. On sanottu, että ihmisellä pitää olla unelmia ja tavoitteita elämässään koko ajan, jotta on mitä odottaa. Kun tekee työtä tavoitteen saavuttamiseksi, niin pysyy raiteilla ja rattaat pyörimässä.

Helposti unelmoidaan kovin suuria, pitkäjänteisen työn tuloksena syntyviä asioita. Jättimäisiltä tuntuvat haaveet ja unelmat kannattaa pilkkoa pienemmiksi välietapeiksi, jotta päämäärien tavoittelu ei tunnu liian ylivoimaiselta. Pala kakkua maistuu paremmin kuin koko kakun ahmiminen kerralla. Samaa tyyliä voisi hyödyntää puutarhassa.

Haaveena voi olla hieno, upea, mahtava, ehkä hintavakin lopputulos, mutta sinne voi pyrkiä laittamalla paikkoja kuntoon pala kerrallaan. Suurien haaveiden rinnalle kannattaa kehittää pienempiä, nopeammin ja helpommin toteutettavia asioita tai suuren haaveen voi pilkkoa helpommin ymmärrettäviksi ja käsiteltäviksi viipaleiksi. Näin toimien valmistumisen ilo on läsnä riittävän usein ja elämästä pääsee nauttimaan rankempien rutistusten välissä.

Pala kerrallaan tavoiteltu suurempi kokonaisuus on vuosi vuodelta valmiimpi ja valmiimpi. Tässä Kuunliljaon etuna sekin, että ajan myötä kasvit kasvavat ja puutarha kehittyy rehevämmäksi ja näyttävämmäksi. Pensaiden ja etenkin puiden kehittyminen vaatii aikaa. Kun pihan toteutuksen jaksottaa useammalle vuodelle, niin ensimmäiset osat alkavat vähitellen näyttää oikealta puutarhalta. Muutos tapahtuu yllättävänkin nopeasti ja sitä on mielenkiintoista seurata.

On ehkä hiukan outoakin ajatella, että ajan kuluminen palkitsee. Näin se vain menee puutarhan kanssa eläessä. Kun vuodet vierivät koko ajan kuin varkain, ne tuovat mukanaan toinen toistaan upeampaa loistoa puutarhaan. Kasvit kehittyvät ja täydentävät pihapiirin kotoisaksi kokonaisuudeksi. Tilanne voisi olla aivan toinen, jos on jääty haaveilemaan puutarhan kokonaisvaltaisesta uudistuksesta, johon ei ole uskallettu kuitenkaan tarttua projektin suuruuden ja rahallisten panostusten takia.

Investointi puutarhaan on sijoitus itsensä ja perheensä hyvinvointiin. Puutarhan uudistamiseen voi ottaa mukaan ammattilaisen, jos omat rahkeet tai aika eivät puutarhan suunnitteluun ja toteutukseen riitä. Ammattilaisen kanssa on helppo keskustella työjärjestyksestä ja aikataulusta. Mikä alue kannattaa toteuttaa ensin, jotta työ etenee niin, ettei jo rakennetun alueen läpi tarvitse Puutarhaunelma - puro ja lampiliikkua tulevien vuosien palasia toteuttaessa. Samalla voi vaihtaa ajatuksia kustannuksista ja siitä onko projekti kannattavaa pilkkoa useammalle vuodelle. Kerralla valmiiksi rakennettu piha on kokonaisedullisin vaihtoehto, mutta jaksottaminen useammalle vuodelle voi tuoda muita harkitsemisen arvoisia etuja hankkeen läpiviemiseen.

Mistä sinun puutarhaunelmasi on tehty? Ehkäpä mukaan mahtuu omaa rauhaa, veden ääntä, näkösuojaa, kauneutta, helpotusta päivän paahteeseen ja alueita auringosta nauttimiseen. Tuoksuja, värejä, makuja, elämyksiä, käytännöllisyyttä, tilaa harrastuksiin, arjen luksusta - niitä ja paljon muuta ovat unelmat puutarhassa.
 

Lisätietoa:
Pihasuunnittelu
Pihan rakentaminen
Puutarhaideoita - Puutarhaunelma
 

Käyttäjän Jaani Turunen kuva

Jaani Turunen on maisemasuunnittelija. Työkokemusta on viherrakentamisen, ylläpidon, suunnittelun, tuoteneuvonnan, myynnin sekä markkinoinnin tehtävistä. Vapaa-ajalla Jaani rakentaa puutarhaa mökkitontillaan. Jaani työskentelee Ruduksella Formento maisematuotteiden myynnissä.