Sijoita pihaan ja puutarhaan - investointi kannattaa ja tuo terveyttä

Sijoittaminen pihaan tuo taloudellista hyötyä, edistää terveyttä ja turvallisuutta. Piha on meille suomalaisille niin arkinen asia, että emme useinkaan tule ajatelleeksi, miten paljon kaikkea hyvää piha meille tarjoaakaan. Ota ammattilaiset avuksi pihan suunnitteluun ja rakentamiseen, ja sijoita laadukkaampaan elämään.

Piharakentamisen taloudellinen hyöty

Pihan laadukas rakentaminen tuottaa rahallista hyötyä monella tapaa. Viihtyisä piha nostaa kiinteistön arvoa jo sinällään. Ehkä sitäkin tärkeämpää on, että huolellisesti toteutettu piharemontti suojaa kiinteistön rakenteita ja jatkaa sen käyttöikää. Kosteus johdetaan kaadoilla pois rakennusten seinustoilta ja kun salaojitus ja vedeneristeet on katsottu kuntoon, vesistä ei aiheudu haittaa rakennuksille. Suurin osa rakennusten kosteusvaurioista syntyy maayhteyden kautta, ei suinkaan vuotavasta katosta. Investointi pihaan suojaa omaisuutta ja ylläpitää kiinteistön arvoa. Tarkempaa tietoa pihan vaikutuksesta kiinteistön hintaan löytyy muun muassa Inari Janssonin (2010) tutkimuksesta: Piharakentamisen vaikutus kiinteistöhintoihin – kiinteistövälittäjien arvonmäärityksiä" (PDF).

Pihan terveydellisiä hyötyjä

Kun piha on toteutettu huolella portaat ja kulkuväylät ovat turvallisia liikkua, vettä ja jäätä kerääviä painanteita ei ole. Liukastumisen ja muiden tapaturmien riskit vähentyvät oleellisesti.

Rakenteellisen laadun lisäksi piha tarjoaa henkistä ja fyysistä terveydellistä hyvinvointia. Luonnon ja rakennetun vihreän ympäristön merkitystä ihmisen terveyteen on tutkittu paljon. Kasvilajistoltaan monimuotoisen ympäristön on todettu vähentävän allergioita. Vihreä ympäristö lisää viihtyisyyttä, virkistää ja alentaa stressiä. Jo muutaman minuutin oleskelu puistossa alentaa verenpainetta. Kasvillisuus sitoo ilman epäpuhtauksia, pienhiukkasia, antaa suojaa paahteelta, tasaa lämpötilaeroja ja tuottaa happea. Näkemäni brittidokumentti pysäytti minutkin – talon edustalle aseteltu koivuntaimirivi alensi jopa 60% sisätiloihin kulkeutuvien pienhiukkasten määrää. Huima tulos saavutettiin sinällään vaatimattomilla pari metriä korkeilla ja varsin harvakasvuisilla astiataimilla.

Kiinnitä huomiota asuinalueesi ja pihasi vihreyteen ja hyödynnä sen tarjoamat mahdollisuudet. Monilla ei ole mahdollisuutta hankkia ja rakentaa tai rakennuttaa omaa puutarhaa. Pienessä mittakaavassa osan hyötyjä saa jo parvekepuutarhassa puuhastelemalla. Vihreän ympäristön merkityksestä tietoa löytyy aikaisemmasta kirjoituksestani ”Vihreän ympäristön merkityksestä ihmiselle ja Suomelle”.

Pihan sosiaalinen näkökulma

Perheen ja vieraiden kanssa on mukava seurustella, puuhailla ja pelata pihalla.  Puutarhassa voi viettää yhteistä laatuaikaa, grillata ja syödä tai vaikkapa seurata luontoa yhdessä. Taloyhtiöpihoissa tutustuu naapureihin, illanvietot ja talkoot yhdistävät. Lähipuistossa näkee ihmisiä. Penkillä istuessa on luonteva aloittaa jutustelu ventovieraidenkin kanssa. Yksinäisyys ja masentuneisuus kulkevat jossakin määrin käsi kädessä, ja tämän torjumisessa kaikella vihreällä ympäristöllä on paljon annettavaa.

Piha osana luontoa  ja luonnon monimuotoisuutta

Jokainen piha, puutarha ja puisto toimivat osana vihreän verkostoa etenkin kaupungeissa, mutta myös maaseudulla. Mitä monimuotoisempia, monilajisempia kasvillisuudeltaan ja olosuhteiltaan puutarhoista teemme, sitä enemmän tulemme edistäneeksi hyönteisten, lintujen ja eläinten elinmahdollisuuksia. Vesipuutarha, sadepuutarha, lahopuutarha, kivikkopuutarha, perhospuutarha, ikivihreäpuutarha, keto- tai niittypuutarha, paahdealueet, metsäpuutarha lehtipuineen sekä –pensaineen, japanilaistyylinen puutarha, suomipuutarha… Mahdollisuuksia on rajattomasti, ja luonto ja lompakkomme kiittää samalla kuin itsekin hyödymme viisaista, vihreistä ja viihtyisistä valinnoistamme.

Käyttäjän Jaani Turunen kuva

Jaani Turunen on maisemasuunnittelija. Työkokemusta on viherrakentamisen, ylläpidon, suunnittelun, tuoteneuvonnan, myynnin sekä markkinoinnin tehtävistä. Vapaa-ajalla Jaani rakentaa puutarhaa mökkitontillaan. Jaani työskentelee Ruduksella Formento maisematuotteiden myynnissä.