Kuinka saat unelmien puutarhan vastineeksi rahoillesi?

Onko suunnitelmissasi pihan kunnostaminen: nurmikon uusimista, pensasaidan tai pihakasvien istuttamista tai terassin rakentaminen? Pienet istutustyöt onnistuvat nopeasti ja edullisesti itse tehtynä, mutta suuremmat muutokset vaativat aikaa ja rahaa. Hyvin laitettu piha on sijoitus, joka nostaa kiinteistön arvoa sekä lisää viihtyisyyttä ja pihan käyttöä. Puutarhan perustamisen tai kunnostamisen hinta voi kuitenkin nousta helposti jopa kymmeniin tuhansiin euroihin. Jotta vältyt turhilta kustannuksilta, on etukäteen suunnittelu erittäin tärkeää.

Ammattilaisen avulla osaat hyödyntää pihan parhaiten

Piha tai puutarha kannattaa suunnitella niin, että sitä on vielä mahdollista muuttaa, tai ehkä jopa laajentaa tulevaisuudessa. Tämä voi säästää kustannuksissa jopa tuhansia, kun et joudu tekemään suuria purkutöitä jälkikäteen. Mieti, mitä mahdollisia ominaisuuksia haluaisit ehkä tulevaisuudessa pihaltasi, ja jätä niille mahdollisuus pihasuunnitelmaasi myöhempää uusimista varten. Uudistuksista on hyvä neuvotella kaikkien taloudessa asuvien ja pihaa käyttävien kanssa. Mieti myös, miten yksityinen piha-alueestasi tulee ja paljonko yksityisyyttä tarvitset. Onko lähellä naapureita tai esimerkiksi meluisa autotie, jolta haluat suojata pihasi? Tai kenties kaunis näkymä mitä et halua peittää? Nämä ovat tärkeä kysymyksiä, kun suunnittelet esimerkiksi pensasistutuksia tai aitoja.

Ammattilaisen apuun on hyvä turvautua. He pystyvät antamaan hyviä ohjeita ja neuvoja, sekä ottamaan huomioon mm. pihan koon ja muodon, kulkuväylät, olosuhteet kasveille sekä ilmansuunnan ja valaistuksen. Nämä ovat muutamia pointteja, jotka ovat erittäin tärkeitä pihasuunnittelussa, mutta eivät aina tule mieleen. Ammattilaisen avulla vältyt virheiltä istutuspuuhissa, säästät kustannuksissa ja hyödynnät ammattilaista pihan suunnittelussa oikein.

Kuinka paljon pihan kunnostaminen maksaa?

Puutarhan tai pihan rakentamiseen tai kunnostamiseen vaikuttavat muun muassa:

  • Pihan sijainti
  • Pihan koko
  • Pohjamaan rakenne
  • Käytettävissä olevat materiaalit
  • Mitä on mahdollista tehdä itse
  • Käytettävissä olevat materiaalivaihtoehdot
  • Käytettävissä oleva budjetti

Pihanrakentamisen kustannuksia voi arvioida pihanrakentamisen kustannukset -sivulla. Kustannuslaskurilla on myös kätevä laskea suuntaa-antavia kokonaiskustannuksia pihan rakentamiselle. Pihasuunnitelma kannattaa tehdä, sillä se on helppo tapa kilpailuttaa eri urakoitsijoiden kustannukset vertailukelpoisesti. Lisäksi urakkatarjous kannattaa aina pyytää useammalta yritykseltä, sillä hinnoissa voi olla eroja. Rakentajahaun avulla löydät usean eri viherrakentajan yhteystiedot, joille voit lähettää tarjouspyynnön. Muista tehdä urakoitsijan kanssa kirjallinen sopimus aikatauluista ja kustannusten laskentaperusteista, niin vältyt epäselvyyksiltä jälkikäteen.

Kustannukset pihan perustamiseen tai kunnostukseen voivat olla helposti suuria, eikä useimmilla ole niin suuria säästöjä. Jos esimerkiksi pihan peruskunnostus sekä uusi terassi maksaisivat yhteensä 13 000 euroa mutta säästöjä on vain reilu 3000, mistä loppusumma kannattaa hankkia?

Rahoitusvaihtoehdot pihan kunnostamiseen

Oman pankin tarjoama laina on helppo vaihtoehto, mutta ei aina välttämättä se edullisin. Tähän kannattaakin verrata myös mahdollista urakoitsijan tarjoamaa rahoitusta, joka voi osoittautua kilpailukykyiseksi vaihtoehdoksi. Kolmanneksi on vielä hyvä vertailla muiden pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamia lainoja, mikä onnistuu helposti netissä esimerkiksi lainavertailun avulla.

Edullisimman lainan löytämiseksi tulee lainan nimellisen koron sijaan katsoa todellista vuosikorkoa, joka kertoo lainan kaikki kustannukset (käsittely- ja tilinhoitokulut sekä muut maksut koron lisäksi). Nyrkkisäätönä voidaan pitää että, mitä matalampi todellinen vuosikorko, sitä alemmat ovat lainan kokonaiskustannukset.

Vertailimme kolmen eri pankin tarjoamaa 10 000 euron puutarhalainaa 36 kk:n laina-ajalla. Lainat ovat vakuudettomia. Taulukossa esiintyvä todellinen vuosikorko sisältää kaikki lainaan liittyvät kulut, jolloin eri lainoja on todellisen vuosikoron avulla helppo vertailla keskenään:

Bank Norwegian tarjoaa lainaa jopa 4,99 prosentin nimellisellä korolla hyvän luottoluokituksen omaavalle lainanhakijalle. Myös todellinen vuosikorko sekä lainan kokonaiskustannukset ovat vertailun matalimmat. Handelsbankenin tai OP:n laina voi kuitenkin tulla edullisemmaksi, jos hakija ei saa Bank Norwegianilta lainaa näin matalalla korolla.

Lainatarjous kannattaa aina pyytää usealta eri tarjoajalta, sillä se ei sido mihinkään ja tarjouksen voi aina hylätä ilman syytä. Näin varmistat, että saat rahoituksen puutarhallesi parhaimpaan hintaan.

Lisää tietoa pihasuunnittelusta sekä -rakentamisesta löydät muun muassa Puutarhaunelman sivuilta sekä Maisemasuunnittelijat ry:n sivuilta.

Lähteet:

Pihaopas

VertaaEnsin.fi

Käyttäjän Maria Mankinen kuva
Maria Mankinen on VertaaEnsin.fi:n viestintä- ja markkinointivastaava. Maria on tarkka raha-asioissaan ja kiinnostunut säästövinkeistä.