Huonekasvit tuovat puutarhan kotiisi

 

 

Kuva: Granit

Huonekasvit tuovat puutarhan kotiisi

Elävillä kasveilla saat sisustukseesi kerroksellisuutta sekä piristystä.

Puutarhat tulvivat nyt sisätiloihin. Pohjoisella pallonpuoliskolla puutarhasta ei aina pääse nauttimaan niin kauan kuin kaipaisi, mutta onneksi viherkasveilla saa puutarhan vehreyttä tuotua omaan kotiin ympäri vuoden. Vaikka muutamia vuosia sitten kotien vihersisustaminen oli vähäistä, on huonekasvitrendi taas palannut — nyt entistä runsaampana. Sisätiloihin tuodaan mummolasta tuttuja viherkasveja, selkeälinjaisia lajeja sekä eksoottisia huonekasveja, joka muistuttavat tropiikista.

Sommittele kasveja ennakkoluulottomasti

Sisustuksessa tulee hyödynnettyä koko tilaa, kun kasveja sijoittaa eri korkeuksille. Eri tavoin kasvavat kasvit tuovat miellyttävää rytmiä ja variaatiota sisustukseen. Esimerkiksi isot palmut ja tropiikin kasvit tuovat rehevyyttä kauniisti lattiatasolta, kun taas valuvat, köynnöstävät kasvit näyttävät hienoilta, jos ne esimerkiksi pilkistävät kirjahyllyn päältä tai rönsyävät alas amppelista. Ylenpalttisuutta ei tarvitse pelätä ja kasveja saakin olla runsaasti.

Huonekasvit toimivat tunnelmanrakentajia

Huonekasveja kannattaa tuoda niihin huoneisiin, joihin kaivataan tyyntä ja rauhallista tunnelmaa. Vaikkapa kodin työtilaan sisäilmaakin puhdistavat viherkasvit tuovat happea ja rentouttavaa ilmapiiriä. Viherkasvien vehreys myös piristää. Niiden äärellä ajatukset helposti siirtyvät kesään tai kaukomatkoihin: tropiikin tunnelmaa saa tuotua tilaan esimerkiksi Helokolibrikukalla, jonka kukinnot loistavat punaisen fantastisissa eri sävyissä. Helppohoitoiset ja tällä hetkellä erittäin suositut tyräkit taas tuovat aavikon kuuman paahteen sisätiloihin.

Kuva: Granit

Hetken trendikkäät huonekasvit suosivat puolivarjoa

Hämärät tilat helposti tuntuvat hankalilta viherkasvien suhteen, vaikka monet niistä viihtyvätkin parhaiten puolivarjossa. Erityisesti monet vehkat, saniaiset ja mehikasvit pärjäävät loistavasti hämärämmissäkin paikoissa. Vaikkapa helppohoitoinen Palmuvehka on hyvin sopeutuvainen erilaisiin olosuhteisiin, ja selkeälinjaisen tyylikäs sekä trendikäs kasvi pärjää parhaiten, kun sitä ei ole sijoitettu paahteiseen paikkaan. Palmuvehkan lisäksi hetken suosituimpia kasveja ovat muun muassa peikonlehdet ja viikunat. Esimerkiksi puumaisista huonekasveista lyyraviikuna ihastuttaa näyttävän kokoisella, mutta herkällä lehdellä.

iisi trendikkäintä sisäkasvia vuonna 2017

Kuva: Plantagen

Huomioi pimeä vuodenaika kasvien hoidossa

Talvella kasvit tarvitsevat hieman enemmän hoivaa ja huolenpitoa erityisesti kuivan huoneilman ja vähäisen luonnonvalon takia. Ne eivät kaipaa tällöin runsasta kastelua, mutta säännöllinen sumuttelu tekee kasveille hyvää. Lehtiä on myös hyvä pyyhkeillä kostealla liinalla: näin kosteutat kasvin pintaa sekä poistat varjostavaa pölyä. Maksimoi kasvien valonsaanti ja sijoita ne lähelle ikkunaa tai tuo lisävaloa kasvilampulla.

Vieraskirjoittajana Emmi Linnankivi, A.S.Helsingö

Kirjoittaja työskentelee kohtuuhintaisten designkeittiöiden ja säilytysratkaisujen verkkokauppa A.S.Helsingössä sisällöntuottajana.